Type Here to Get Search Results !

Прота Слободан Јокић: Храм Светог Нектарија Егинског красиће Никшић


Протојереј-ставрофор Слободан-Бобан Јокић архијерејски намјесник никшићки позива вјерни народ на прославу храмовске славе цркве Светог Нектарија Егинског у никшићком насељу Хумци која ће, други пут, бити прослављена у овој Светињи у уторак 22. новембра на празник Светог Нектарија.


Звучни запис разговора


Света литургија почеће у 9. часова, биће пререзан славски колач поводом славе Светиње а потом уприличена и славска трпеза љубави.

“У сусрет храмовској слави потпуно је завршен кров ове Светиње, који је своју прву славу, прошле године, прославио у непокривеном храму по великој киши. Једини храм посвећен Светом Некратију Егинском у Црној Гори у Никшићу је почео да се гради прије неколико година са благословом блаженог спомена Митрополита Амфилохија и тадашњег преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија потоњег Митрополита црногорско-приморског“- казао је нашем Радију отац Слободан.

Трудом и љубављу великог броја грађана, приложника, одговорних компанија, парохијана и великог броја грађана из свих крајева, овај храм ће красити град Никшић, и гледати са брда на коме се налази на друго никшићко брдо на коме се налази храм посвећен Светом Василију Острошком.

У оквиру овог комплекса изграђен је храм и парохијски дом а у плану је градња спортског објекта. Отац Слободан каже да му је увијек била жеља да храм буде грађен оп угледу на ранохришћанске базилике. ,,Много људи се уградило у ову Светињу у чијој изградњи је била видљива дјелатна, саборна љубав“- каже отац Слободан и додаје да је први пут чуо за Светог Нектарија од свог духовног оца Архимандрита Лазара Острошког који је био велики поштовалац Светитељског лика Егинског чудотворца.

Отац Бобан се сјетио и првог поклоничког путовања Никшићана Светом Нектарију Егинском 2004. године.

“Тада смо први пут осјетили благослов Светих моштију Светог Нектарија и благодат цркве коју је Светитељ Егински градио, дијелом, од своје плате. Задњих десетак година организујемо поклоничка путовања и сваки пут изнова код Светог Нектарија осјетимо благослов, љубав и блискост“- каже отац Слободан Јокић.


Извор: Радио Светигора

Рубрика