Type Here to Get Search Results !

Молитвени испраћај протођакона Владимира Јарамаза у наручје Авраамово


У недјељу 22. јануара у храму светих апостола Петра и Павла у Никшићу служена је света заупокојена Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки г. Методије уз саслужење свештенства и вјерног народа. После Литургије одслужен је помен за душу новопрестављеног слуге Божијег протођакона Владимира Јарамаза

* * *

Беседа Митрополита Јоаникија на опелу протођакона Владимира Јарамаза

Беседа протопрезвитера-ставрофора Слободана Јокића на опелу протођакона Владимира Јарамаза

* * *

ПРИЛОГ У СПОМЕН НА ПРОТОЂАКОНА ВЛАДИМИРА ЈАРАМАЗА

У бесједи, владика Методије је нагласио да је протођакон Владимир под окриљем храма Светог Василија начинио прве духовне кораке.

''Свети Василије нас је призвао и окупио око тадашњег игумана оца Лазара, и ми као пилићи, сви млади, средњошколци и студенти ту смо се сабирали у учили првим тајнама Божијим. Касније је Господ свакоме дао свој пут, сви смо ишли својим путевима, никад се не растајући јер управо то духовно сродство које је настало у тој дивној, блаженој и благословеној заједници, било је неупоредиво јаче од овоземаљског родбинског сродства. Владо је некако увијек брже трчао од свих нас, као и Свети Јован Богослов, ка Христу Богочовјеку. Увијек је предњачио, све је љепше од нас у богослужењу радио и бринуо о поретку и благољепију богослужења. И као такав слуга одани Божији, оде опет прије нас код оца Лазара, код Ђеда, код Христа Богочовјека. Бог да упокоји нашег дивног служитеља и брата Владимира'', рекао је владика Методије.

Ожалошћена породица примала је саучешће до 13.30 часова, када је кренула поворка са посмртним остацима протођакона Владимира ка Саборном храму Светог Василија. Поворку су дочекали Митрополит црногорско - приморски г. Јоаникије и Епископ будимљанско - никшићки г. Методије као и велики број вјерника.

Митрополит и Епископ служили су опијело новопредстављеном брату саслужитељу уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из свих крајева Црне Горе. Од свог дугогодишњег пријатеља и кума протођакона Владимира, бираним ријечима опростио се протојереј - ставрофор Бобан Јокић, као и Митрополит Јоаникије.

Посмртни остаци протођакона Владимира Јарамаза погребени су на никшићком градском гробљу, где ће чекати свеопште Васкрсење мртвих. 

Вјечан ти спомен, достојни блаженства драги и незаборавни оче и брате наш, протођаконе Владимире!














Избор: Саборни храм у Никшићу / Митрополија црногорско-приморска