Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: У Гимназији Светог Саве развијаће се и знање и врлина

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Јоаникија посјетио је 15. октобра 2023. године, цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено мјесто у Подгорици, у којој је по предању Свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви.


Прилог Радио-Светигоре


По доласку у ову древну подгоричку светињу Свјатјејшег Патријарха Порфирија је поздравио старјешине цркве протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Свјатјејши Патријарх Порфирије је благословио сабране вјернике и у бесједи, између осталог, казао да га посебно, додатно радује што је овдје присутно и мноштво дјеце, и онај број младих људи који су уписали православну Гимназију, који су, заправо, пионири, то јест они који чине први корак у постојању једне просветне установе која носи име светог Саве.

“А то име само по себи довољно је да онај који, макар и издалека, познаје лик и дјело Светога Саве разумије каква је то школа. То је школа која ће давати сва могућа неопходна и прописана знања која су важна за конкретан и практичан живот. Али, будући да ова Гимназија носи име Светога Саве, она сама по себи показује да та и таква спољашња знања неће бити довољна и неће бити једино што ће се предавати у овој школи. Ова школа ће развијати и знање и врлину јер је врлина гаранција да ће сва знања која се у овој школи буду давала, у складу са даровима и талентима оних који Гимназију буду похађали, бити на корист и онима који школу уче али и заједници у којој ће они, који буду излазили из ове школе, учествовати и доприносити да она расте и живи у хармонији и добру“- казао је Патријарх Порфирије полазницима Православне Гимназије Светог Саве у Подгорици.


Извор: Радио Светигора