Type Here to Get Search Results !

Митрополит Нектарије: Патријарх српски је нови Мојсије који свој народ води у слободу

Поздравно слово Његовог Високопреосвештенства Митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарија, после свете архијерејске Литургије у подгоричком Саборном храму Васкрсења Христова, 15. октобра 2023. године.

Ваша светости Патријарше српски господине Порфирије,

Високопреосвећени Митрополите Црне Горе и приморја господине Јоаникије,

Ваша високопросвештенства и преосвештенства

Благовјерни народе,

Христос Воскресе!

Не постоји већи и важнији поздрав за све хришћане, посебно за нас православне, који нас све сједињује и који је утицао да се промијени наш живот. Данас када се прославља десет година освећења овога храма који је посвећен Васкрсењу Христовом, који је блаженопочивши Митрополит Амфилохије заједно са свима вама подигао и осветио, ја узносим благодарност Богу што сам данас са вама, са вама Ваша светости и Високопреосвећени Митрополите. Велики је дан данас због тога што сам са Вама Ваша светости и са Вама Високопреосвећени Митрополите служио Свету литургију, то показује не само јединство наша два народа, већ и јединство у Цркви и ова данашња Литургија јасно осликава то наше јединство.

Захваљујем Вама, Ваше високопреосвештенство, што сте ми указали част и позвали ме да данас будем са вама, а посебно ми је радост што  сам на овако важном догађају у вашу Митрополију. Посебна је радост што сам имао и тај благослов да донесем и дио моштију Светог Спиридона који је један васељенски и свуда познати чудотворац.

Као што знамо из житија Светог Спиридона, он је својом десницом, овом којој се данас поклањамо сви, на првом Васељенском сабору подигао у вис једну циглу и чудом Божјим од‌једном се она раставила на три састојка од којих се цигле праве, земљу, ватру и воду. Овим чудом Свети Спиридон је затворио уста јеретицима и противницима божанског учења, онима који нису вјеровали у Једно Божанство у Три лица. Јер цигла је представљала Једног Бога, а ватра, вода и земља су представљала Три лица и тако је он тим чудом затворио уста јеретицима, посебно Арију који је у то вријеме ратовао против Господа нашег Исуса Христа. Та борба се наставља до данашњих дана.

Управо та десница Светог Спиридона је посјетила Српску цркву, Црну Гору, Подгорицу. Ово мјесто припада Српској цркви која је у историји много страдала, и која је преживела многа искушења.

Баш зато што је Свети Спиридон цијењен свуда, можемо га назвати васељенским светитељем, он ће помоћи свима нама да останемо у истинитој вјери, за разлику од оних који нам потурају лажно учење Новог свјетског поретка и под лажним вриједностима хоће да уједине васељену, не на добро човјечанства, већ на његову пропаст.

И управо светитељи, ови најпознатији, уче правој слободи човјечанство, а не ово што нам се лажно представља као слобода човјека.

Дакле, светитељи нас уче правој слободи, што нам говоре да смо ми људи свако за себе икона Божја, а не да смо само бројеви, а ови који желе сада да владају свијетом, они хоће баш супротно – хоће од човјека да створе број, да тако владају свима нама.

Захваљујући још једном Ваша светости, на Вашој љубави, желим да кажем да сте ви прави духовни пастир који мудрим ријечима руководи српски народ и Ви сте нови Мојсије који свој народ води у слободу.

Зато је наша молитва Господу, али и нашем светитељу Спиридону, Ваша светости, да Вас Господ учврсти и да снаге да истрајате у свом духовном д‌јелу. Како се за Вас, молимо исто тако за Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског који је од свог претходника блаженопочившег Митрополита Амфилохија примио као велико наслеђе бригу над овим народом и Црквом у Црној Гори и зато ћемо се смирено на нашем острву Крфу, молити Светом Спиридону да вас укријепи.

Ваша светости, Ваше високопреосвештенство, драга браћо саслужитељи, драги оци, браћо и сестре, на многаја љета, и све најбоље жеље у име грчког народа који је увјек био са српским народом.


Извор: Митрополија црногорско-приморска