Type Here to Get Search Results !

Енглеска црква уводи пробно благосиљање хомосексуалних веза


После значајне одлуке у фебруару, Енглеска црква предузима конкретне кораке како би увела церемоније благосиљања хомосексуалних парова. Ове недеље Генерални синод Англиканске државне цркве гласао је са 227 гласова за и 203 гласа против  овог експерименталног пројекта. Одлука црквеног законодавног тела посебно је наишла на отпор међу  члановима лаицима – 104 гласа против и 100 гласова за.


Посебни чинови предвиђени за хомосексуалце стога имају „експериментални“ карактер и одржаваће се на добровољној основи. Стивен Крофт, бискуп Оксфорда и покретач пројекта, нагласио је да ниједан припадник свештенства није у обавези да пружа такве услуге. После темељног испитивања, у наредних неколико година биће донета одлука да ли би благослови за хомосексуалце могли постати формални део канонског права те Цркве.

Тачно време за почетак пробне фазе није одређено. Према извештајима, прве прославе ове врсте могле би се одржати у наредних неколико недеља. Поступак би увелико требало да буде сличан оном код нормалних свадбених церемонија. Истополни парови у Енглеској ускоро би могли да размену прстење - уз музику и пљусак конфета - уз црквени благослов.


Конструктивно се носите са разликама


Англикански примас Јустин Велби похвалио је ту одлуку. „Чули смо јасно и гласно у опсежној дебати током протекла два дана колико су дубоки сентименти Цркве по овим изузетно важним питањима“, рекао је кентерберијски надбискуп. Лондонска бискупица Сара Малали признала је да се „Енглеска црква не слаже око питања сексуалности и брака“, што се поново показало у последњем гласању. Сада је реч о конструктивном суочавању са разликама у мишљењу.

Садашња одлука уследила је након резолуције Генералног синода у фебруару, која је изазвала међународну узбуну. Тада су делегати следили препоруку епископа, која је, с једне стране, позивала на придржавање традиционалног учења о браку: Свети брак је савез између мушкарца и жене. С друге стране, предложено је да се развије „свеобухватна пастирска понуда“ за добродошлицу ЛГБТКИ+ особама, односно лезбејкама, гејевима, бисексуалцима, транссексуалцима, интерсексуалцима, куеерима и особама других родних идентитета. У ту сврху требало би увести посебне молитве, црквене службе и благослове – на добровољној основи.

Ово замешатељство наилази на огорчен отпор, посебно у Африци. У априлу се теолошки конзервативна англиканска мрежа GAFCON (Global Anglican Future Conference) отцепила од Енглеске цркве и њеног предстојатеља Јустина Велбија.

(Белешка ур.: После овакве и сличних одлука у Цркви Енглеске обесмишљен је сваки англиканско-православни богословски дијалог, који се води почев од 70-их година прошлог века).


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at