Type Here to Get Search Results !

Грчко село прославило Светог Василија Великог литијом са чудотворном иконом и моштима

Православни верници села Мегали Панагија на полуострву Халкидик 1. јануара свечано су прославили светог Василија Великог, носећи у литији чудотворну икону и честицу моштију овог светог Архијереја.


Дан је почео Литургијом коју је служио митрополит Јерисоса, Свете Горе и Ардамерије Теоклит са месним свештенством у храму светог Василија Великог у Мегали Панагији, преноси новинска агенција Ортодоксиа.

После Литургије одслужена је доксологија за Нову годину и освећен и пререзан традиционални колач василица. Потом је уприличена велика литија по селу са чудотворном иконом светог Василија и честицом његових моштију.

Поводом Нове године и празника светог Василија, који је написао свој чувени Шестоднев о стварању света,  а тиме и стварање времена и простора, митрополит Теоклит је одржао проповед о томе како су време и простор дар Божји човеку:

„Будући живот је ехо садашњости. Оно што градиш својим рукама, ногама, језиком, умом и срцем овде у простору где си рођен и живиш и крећеш се и у времену које ти је Бог дао, то апсолутно одређује загробни живот. Јеси ли нашао свога брата? Нашао си Бога! Да ли си раширио руке за свога брата? Нашао си загрљај Божји! Да ли си овде изградио рај? Тамо си освојио Рај! Да ли си изградио пакао у себи овде? Тамо си упознао и наставио пакао! Зато оци наше Цркве кажу да су простор и време дар Божји и прилике и материјали којима се у овом животу гради будућност. Простор и време вам, дакле, како стоји у Посланици Диогнету, доносе или пакао или рај. Наиме, у овом животу ми смо привремени, странци и пролазници. Као хришћани, ми немамо и не поседујемо сталан град у коме живимо, већ будући Град Божји — то тражимо. Дакле, крајње је време да се пробудимо из сна (Рим. 13,11), да пронађемо Бога, да служимо брату своме и да саградимо Рај!“


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com