Type Here to Get Search Results !

Запаљена кућа прогоњеног митрополита Лонгина у западној Украјини


Његово Високопреосвештенство банченски митрополит Лонгин, вољени архијереј канонске Украјинске православне цркве, претрпео је озбиљно погоршање здравља услед прогона од стране државе. А сада је архијереј, који је и игуман манастира Вазнесења  Господњег у Банчењу и усвојилац стотине сирочади, претрпео још један губитак.


Наиме, рано ујутру, 2. јануара 2024. изгорела је кућа Његовог Преосвештенства у Буковини, јавља First Cossack. Срећом, митрополит није повређен, али је кров куће уништен и објекат више није погодан за живот. Мештани су уверени да је реч о подметнутом пожару.

Иако је званично признат као херој Украјине, јер је усвојио стотине сирочади, држава га сада сматра непријатељем , пошто чврсто остаје у Православној цркви. Оптужен је за „подстицање верског непријатељства“ – иста лажна оптужба је подигнута против више православних архијереја.

Његово Високопреосвештенство је претрпео неколико тешких здравствених инцидената од када је држава покренула кампању против њега. Још у јулу 2023. доживео је мождани удар, а прошлог месеца је примљен у болницу са атријалном фибрилацијом, након чега је оперисан на срцу. Крајем децембра неоправдано је задржан и претресен митрополитов аутомобил. После тог инцидента његово стање се погоршало и доживео је срчану аритмију.

Наоружане снаге безбедности опколиле су и претресле његов манастир у новембру, уплашивши сирочад која тамо живе. Штавише, претходни адвокат Његовог Високопреосвештенства Валентин Сухари преминуо је од тровања у новембру.

Стотине православних верника у Букурешту и Кишињеву окупља се испред својих украјинских амбасада у знак подршке митрополиту Лонгину, који је румунске народности.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com