Type Here to Get Search Results !

Москва: Изложба књига под називом „Патријарх Кирил. Поводом 15-годишњице устоличења“

Поводом прославе 15 година од устоличења Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, приређена је изложба књига у библиотеци Свецрквених постдипломских и докторских студија равноапостолних Кирила и Методија, која је приказала дела Његове Светости.


Одабрана литература приказује животни пут, географију архипастирског служења и широку разноврсност проповеди Предстојатеља Руске православне цркве. Публикације излажу црквену хронику и показују како се у стварности, превазилажењем проблема и раздора, залагањима и достигнућима, одвија духовни препород Свете Русије.

Књиге патријарха Кирила су намењене су широком кругу читалаца заинтересованих за службу Првојерарха, као и онима који се у својој делатности обраћају речима Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

Дело митрополита будимпештанског и мађарског Илариона „Патријарх Кирил“ јесте биографија 16. Предстојатеља Руске православне цркве. Ова биографија је заснована на Патзрјарховим сопственим приповедањима и сећањима, материјалима из отворених извора и архива. Патријарх се приказује као дубоки религијски мислилац, архијереј и пастир Цркве Христове, као личност са духовним искуством и даром проповедника.

Књига „Патријарх Кирил. Мисли за сваки дан у години” плод је вишегодишње сарадње Свецрквених постдипломских и докторских студија и Академије Светог Владимира у Њујорку. На њеним страницама читалац ће се упознати са патријархом Кирилом као пастиром Цркве Христове, као мислиоцем који се бави актуелним питањима нашег времена, као личношћу са дубоким духовним искуством и јединственом харизмом проповедника.

Зборник „Седам речи о руском свету“ садржи говоре Предстојатеља Руске православне цркве који су се у различито време чули на разним форумима, конференцијама и састанцима. Изречена у јавности, ова размишљања, чак и у писаној форми, задржала су енергију живог општења, непосредног обраћања истомишљеницима и жељу да допру до срца свих православних. Свих седам речи обједињује осећај јединства народног духа, саборности и апостолског хришћанства.

Књига Његове Светости „Реч о традицији и савременом друштву“ наглашава верност аутора жанру речи – најважнијем у историји древне руске реторичке прозе. Читалац ће сазнати шта је морални закон, зашто дијалог цивилизација искључује митове о супериорности, која савремена сујеверја подстичу стандарде потрошачког друштва и зашто се „ген традиције“ не могу елиминисати из друштвеног живота.

Издање „Реч пастира. Бог и човек. Историја спасења“ је збирка проповеди и поука Његове Светости патријарха Кирила, које су се дуже времена појављивале на екранима у формату телевизијског програма. Књига открива савременом читаоцу суштински постојећу везу времена, повезујући догађаје из свештене историје хиљадама година удаљене од нас са свакодневним животом и будућношћу.

Зборник „Реторика Патријарха“, посвећен 70-годишњици Његове Светости, намењен је проучавању реторике Његове Светости патријарха Кирила. Свако поглавље садржи кратке теоријске податке неопходне за разумевање анализираних говорних узорака, односно суштину реторике као филолошке дисциплине која проучава законитости и правила грађења јавног говора.

Издање из серије „Реч Свјатјејшег Патријарха“ посвећено је Светој земљи – месту које је свето за сваког хришћанина, за сваког православног човека. Одељак „Историјски подаци“ пружа документоване податке о Горненском манастиру и делатности Руске духовне мисије. Књига садржи избор репортажних фотографија, као и илустрација неопходних за јасније разумевање историјске позадине догађаја.

Главне теме зборника Патријархових великопосних проповеди држаних 2001-2011. „Тајна покајања“ – уздржање, покајање, молитва и милосрђе – баве се задацима духовне борбе коју сваки православни хришћанин води у данима Великог поста. На основу свог дубоког познавања најважнијих проблема нашег времена, Његова Светост упућује верницима речи поуке, засноване и на светоотачком и на свом личном духовном опиту.

Дело „Бити веран Богу“ јесте збирка фрагмената разговора и интервјуа, беседа и порука Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, који позивају на одговорно размишљање о будућности Цркве и православној вери, трагање за јединством и међусобним разумевањем.

Главна тема проповеди Његове Светости патријарха Кирила, које су ушле у публикацију „Вера и невера“, јесте вера, главна нит целог човековог живота.

На страницама књиге „Духовна моћ Руског севера“ Руски север се посматра као посебно место, повезано не само са духовном историјом руског народа, већ и са духовном садашњицом. „Први који су дошли у ове далеке крајеве били су монаси. Живели су у условима најоштрије климе, сурове зиме, без икаквих могућности и средстава да себи обезбеде колико-толико безбедну егзистенцију... Подвиг светих пионира не може и не сме да нестане из благодарног сећања наредних нараштаја“, примећује се у првој глави књиге Предстојатеља Руске цркве.

Шарено илустрована публикација „Првојерарси Руске православне цркве“ говори о настанку Патријаршије у Русији, излаже биографије њих око 15 патријараха – од патријарха Јова до патријарха московског и све Русије Кирила.

У библиотеци овог Факултета налази се и Зборник радова Његове Светости Патријарха, који обухвата тематске серије посвећене различитим областима првојераршког рада.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru