Type Here to Get Search Results !

Стара Пазова: Одржана промоција збирки поезије "Зенит свјетлосне луче" и "Бесамртна градина"


Данас, у среду 21. фебруара 2024. године, у народној библиотеци "Доситеј Обрадовић" у Старој Пазови, одржана је промоција збирки поезије "Зенит свјетлосне луче" и "Бесамртна градина", аутора Радмиле Ђурђевић.  


Свечаној промоцији на којој је, поред аутора, говорила и Марија Вучковић, вршилац дужности директора библиотеке, у духу обележавања дана матерњег језика, присуствовали су житељи Старе Пазове и околине, сведочећи љубав према писаној речи. Учешће у промицији узеле су и две ученице које су надахнуто казивале стихове песникиње која је један период свога живота провела у Старој Пазови.

И поред многобројних обавеза, наведеном сабрању под сводовима храма књиге, присуствовао је и господин Бранислав Илић, професор Верске наставе; члан уређивачког одбора "Православног мисионара" - званичног мисионарског гласила у издању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве; и уредник Информативно-катихетског портала "Ризница", делатно показујући љубав и поштовање према лику и делу ауторке. 

* * *

Подсећамо, из пера катихете Бранислава Илића објављена су два званична приказа за обе збирке, у којима је он истакао важност поезије наведене ауторке и срдачно похвалио њено дело, подсећајући да писање поезије није ништа друго до умножавање дара Божјег и прилика да се кроз писану реч узноси молитва Господу и послужи својој светој Цркви. Из оба написана приказа исијава истина коју катихета Бранислав, као теолог и искусни делатник на пољу мисије Цркве, јасно и недвосмислено наглашава и поставља као императив, а то је љубав према Богу и ближњима, као и активни црквени живот који је утемељен на правим основама које произилазе из светотајинског, световрлинског и вековног црквеног искуства. Како је он исправно закључио, без свега наведеног, а особито без љубави и свеколиког живота по Јеванђељу, писање и било која друга делатност немају смисао и не доприносе духовном изграђивању како појединца, тако и заједнице којој је наведена писана реч упућена. Према његовим речима, ако немамо љубави према Богу и људима, и ако смо далеко од истинског хришћанског живота, све што чинимо је узалудно и не доноси плодове јер није утемељено на Богу. 

Вредно је поменути да су до сада једини написани званични прикази за збирке поезије Радмиле Ђурђевић, управо ови које је приредио катихета Бранислав Илић, а који ће несумњиво достојно бити поменути на свакој промоцији било које од две збирке поезије поштоване ауторке.

Текст приказа доступан је на нашем порталу: 

Катихета Бранислав Илић: Поглед на збирку поезије "Бесамртна градина"

Катихета Бранислав Илић: Осврт на збирку поезије „Зенит свјетлосне лучеˮ

* * *

Уверени смо да ће и надаље деловање Радмиле Ђурђевић бити плодоносно и утемељено на здравом црквеном животу, те да ће као такво бити на духовну корист како њој, тако и свима који имају прилику да читају њену поезију и њоме се надахњују. Молимо се Господу да њу утврди у љубави и добрим делима која су предуслов за било које деловање, а да њену породицу као домаћу Цркву испуни благословом.  


Приредила редакција портала "Ризница"

Рубрика