Type Here to Get Search Results !

Патријарх aлександријски посетио Нигеријску митрополију у Лагосу

У среду, 7. фебруара 2024. године, патријарх александријски и све Африке Теодор II допутовао је авионом у Лагос, трговачку престоницу Нигерије. На аеродрому га је дочекало свештенство источне Нигерије и извршни директор породичне групе компанија А. Г. Левентис. Патријарх је у поподневним часовима посетио неколико грчких предузећа.


Следећег дана Патријарх је отишао у Саборни храм Васкрсења Христовог, где га је дочекало свештенство Нигеријске митрополије (Нигерија, Тонго и Бенин). После доксологија Патријарх је одслужио помен за покој душе блаженопоч. митрополита нигеријског Александра, кад је емотивно говорио о овом Архијереју, подсећајући на њихово дугогодишње лично пријатељство из студентских дана и значајан допринос који је блаженопоч. Митрополит дао раду Патријаршије у Јужноафричкој Републици, Александрији, и током последњих 26 година у Нигерији. Истакао је да је много радио на ширењу православне мисије постављене на темељима блаженопоч. митрополита Акре (касније Картагине и Пелусије) Иринеја Талавекоса.

Митрополит гвинејски Георгије, у својству администратора Митрополије, пожелео је срдачну добродошлицу Патријарху, изразивши захвалност што је упркос његовим многобројним обавезама у Египту и предстојећем заседању Светог патријаршијског синода, благоизволео да буде присутан са својом паством у Нигерији. Ова канонска посета, после дванаест година, радо је дочекана, јер је подигла морал и свештенства и верника и пружила утеху због упокојења њиховог митрополита.

Обраћајући се свом свештенству из Нигерије, Тонга и Бенина, као и председницима православних заједница Тонга и Бенина и представницима омладинских удружења, Патријарх је говорио с љубављу и очинском оданошћу. Осврнуо се на изазове времена и истакао да је мисија Патријаршије да негује Православље широм Африке, наглашавајући њен канонски ауторитет. Позвао је све да остану верни истинском Богу и упозорио на спољне утицаје који желе да поткопају рад скромних грчких мисионара који су приљежно радили на спасењу душа повереног им стада. Похвалио је њихов допринос ублажавању сиромаштва и болести, позивајући на сталну посвећеност служењу афричкој браћи и сестрама.

Патријархов сусрет са његовом духовном паством трајао је неколико сати, током којих је давао упутства и савете о даљем раду Патријаршије у овој значајној и огромној земљи. Нагласио је важност њихових сталних напора у неговању Православља и служењу народу.

Блажењејши се у петак 9. фебруара сусрео са члановима Либанске православне заједнице, а у подне је приредио ручак за све своје свештенство и разделио црквене поклоне за све свештенство, које су обезбедили Панхеленско удружење Православне мисије Кипсели и Међуправославни мисионарски центар „Порефентес“.

Патријарх је касно поподне обишао најсиромашнију четврт у граду и разделио храну сиромашнима и бескућницима.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com