Type Here to Get Search Results !

Сусрет синајског архиепископа Дамјана са Патријархом Коптске Цркве Теодором

У среду 10. априла, Његово Преосвештенство Архиепископ синајски фарански и раито г. Дамијан и председник Фондације Амбетион посетили су Коптску Патријаршију у Абасији у Каиру и састали се са Патријархом Коптске Цркве г. Теодор ИИ (Тавардос), у пратњи јеромонаха Акакија, секретара манастира Свете Катерине, и делегације просветне, културне и добротворне фондације Амбетске школе. 


Школа Амбетис је грчка школа у Каиру, коју су 1855. године основала три брата, Сиријци грчког порекла, и важан је грчки духовни центар у Египту.

Коптски Патријарх г. Теодорос је изразио задовољство и истакао значај манастира Свете Катарине за све Египћане.

Са своје стране, Архиепископ и председник Фондације Амбетион изразио је радост због сусрета са г. Теодором десет година касније, наводећи да је Коптска црква једна од најстаријих хришћанских цркава, која је до средине 5. века била део неподељене Цркве.

Такође је нагласио да је присуство хришћанства у свету, особито у свету који је искушаван ратом, неједнакошћу, болешћу и сиромаштвом благослов за све, јер онај ко шири љубав и мир потребан је свим људима, било да су Хришћани или не.

Његово Преосвештенство г. Дамјан је говорио о оснивању школе Амбетис, која постоји око 160 година и наставља да подржава грчко образовање у Египту, али и обавља културне и филантропске активности, као што то чини у овом периоду када своје просторије даје суданским хришћанима, студенти избеглице чије су породице због страшног грађанског рата прогнане из северног Судана и о којима је бринула љубав Патријарха александријског г. Теодора.

Он је такође похвалио обимну развојну активност коју је египатска држава предузела на Синају и у близини Свете Катарине и аеродрома који се тамо реновира ради подршке туристичком покрету, а посебно верском ходочасничком туризму, свима који му долазе у сусрет и молити место где се Бог јавио и проговорио човеку преко пророка Мојсија, кога признају три велике монотеистичке религије: јудаизам, хришћанство и ислам. То је позитивна страна развоја, али с друге стране лишава простор у коме су се развили тишина и монаштво.

Патријарх г. Теодор је изнео похвалне речи о заједничком добротворном раду заједнице коју води и Школске фондације Амбетх, ценећи вредност заједничког рада и заједничког служења које Господ Исус очекује од нас, слугу свог винограда, и њихову будућу сарадњу у погледу школе грчког језика египатским грађанима и коптском свештенству који желе да се зближе и продубе своја знања о светоотачкој теологији.

На крају су пожелели да, попут Распећа и страдања Господа нашег Исуса Христа, чија ћемо Божанска страдања ускоро славити, удостоји сав прогоњени и страдални народ благословом светог и светлоносног Васкрсења, кроз које је дао свету толико жељени мир, своју радост и љубав.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Romfea.gr