Type Here to Get Search Results !

Ирак: До сада се само 50 хришћанских породица вратило у Мосул


Пре десет година, ИС је освојила ову метрополу у северном Ираку. - Од ослобођења града повратак хришћана је био спор.


Пре десет година је терористичка милиција ИД освојила Мосул. За верске мањине - хришћане, језиде и шиите - ово је значило бекство или смрт.  Године 2017. град су поново заузеле ирачке трупе и шиитске милиције. Међутим, обнова споро напредује, посебно када је у питању хришћанско присуство. Како преноси информативни портал „Сиријакпрес” према прес-служби „Про Оријенте” (петак), само 50 хришћанских породица до сада се трајно вратило у Мосул.

У Мосулу су некада живеле десетине хиљада хришћана. Њихова ситуација је постаjала све тежа након што су САД и њени савезници извршили инвазију на Ирак 2003. године. Чак и пре него што је ИС дошла на власт, дешавала су се убиства, киднаповања и протеривања хришћана од стране исламиста.

Од 2017.г.  настају напори да се хришћани мотивишу да се врате у Мосул, а самим тим и да се обнове порушене цркве. Халдејска црква Светог апостола Павла била је прва црква која је поново пуштена у функцију након успоствљања нормалног живота у граду. Посета папе Фрање Мосулу 2021. била је велика емотивна подршка хришћанској мањини.

Пре неколико недеља је халдејски (дохалкидонски) патријарх Луј Рафаел Сако поново посветио цркву Богородице приљежне помоћи у Мосулу. Он је навео да би овакве ствари као што је обновљена црква у новом светлу могле побудити хришћане да се врате у свој град. Патријарх је у својој беседи истакао „пионирску улогу“ хришћана у изградњи ирачког друштва, културе и напретка у области Мосула.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at