Type Here to Get Search Results !

Светски савет цркава поводом смрти протопрезвитера Георгија Цециса


Светски савет цркава (ССЦ) је са дубоком тугом саопштио да је преминуо о. Георгије Цецис, истакнути и предани службеник Цариградске патријаршије и екуменског покрета:


Цецис је био стални представник Цариградске патријаршије при ССЦ од 1985. до 1999. године,  а био је и члан централног и Извршног одбора ССЦ од 1991. до 1999. године, као и  члан персонала  ССЦ од 1965. до 1984. године.

„Отац Георгије Цецис  је служио својој Цркви, ССЦ и ширем екуменском покрету са посвећеношћу, преданошћу и ентузијазмом“, рекао је генерални секретар ССЦ, часни проф. др Џери Пилеј.

„Захваљујемо Богу на његовом сведочењу и изражавамо своје искрено и дубоко саучешће Васељенској патријаршији, његовој породици и његовим многим екуменским пријатељима и пратиоцима на нашем заједничком путовању путем правде, мира и јединства“, рекао је Пилеј.

Цецис се придружио особљу ССЦ у Женеви 1965. године као помоћник секретара у Комисији за међуцрквену помоћ, избеглице и  службу свету, и наставио да ради са том  Комисијом до 1984. године, када је био заменик директора, док је истовремено био и модератор Православног тим при ССЦ.и члан административног особља ССЦ.

Био је активан члан Специјалне комисије по питању православног учешће у ССЦ, која је састајала од 1998. до 2002. године.

Старији митрополит халкидонски Емануил из Цариградске  патријаршије је рекао: „Покојни велики протопрезвитер Георгије Цецис био је амблематска личност како за Васељенску патријаршију и Православну цркву, тако и за екуменски покрет уопште. Његов велики допринос ССЦ и међухришћанским и међуверским дијалозима деценијама као теолога и стручњака много ће недостајати. Усрдно се молимо за покој његове душе. Нека му је вјечнаја памјат!“

Високопречасни  проф. др Јоан Саука, који је био вршилац дужности генералног секретара ССЦ-а од 2020. до 2023. а који ради у ССЦ од 1994. године, казао је за свог коегуследеће

„Пошто је провео више од три деценије у ССЦ-у и његовим канцеларијама у Екуменском центру у Женеви, колеге и пријатељи ће га памтити по отворености, посвећености екуменском покрету, осетљивости према сестрама и браћи из свих крајева. света, и његовој спремности да служи свима у сваком тренутку“, рекао је Саука, који је свештено лице Румунске православне цркве.

Цецис је био један од уредника трећег тома Историје екуменског покрета, објављеног 2004. године, и написао је неколико књига и више од 60 чланака богословским, литургијским, екуменским, историјским питањима, као и о друштвеним питањима.

Председавајући епископ Норвешке цркве, пречасни др Олав Фиксе Твејт, који је био генерални секретар ССЦ од 2010. до 2020. године, рекао је: „Примио сам поруку о његовој смрти и са тугом и са захвалношћу. Своју Цркву и православне Цркве и предње представљао је са великом стручношћу и посвећеношћу. Такође је био добар саветник и пријатељ који је подржавао мене и своје  колеге у ССЦ-у. Нека му Бог да вечни починак.”

Рођен у Истанбулу (Цариград) 22. јуна 1934, Цецис је тамо дипломирао на Богословској академији на Халки, а пратио је и студије на Екуменском институту ССЦ у Босију, близу Женеве.

Цецис је докторирао на Богословском факултету Универзитета у Солуну. Богословски  факултет Атинског универзитета доделио му је титулу Доктор хонорис каузаа.

Од 1961. до 1964. Цецис је био архиђакон Епархије на Принчевском  острву, у близини Цариграда, пре него што је рукоположен за свештеника у августу 1964. године и добио ти звање протопрезвитера.

Године 2001. био је привремени директор Православног центра Васељенске патријаршије у Шамбезију у Женеви и као декан његовог Института за постдипломске православне студије.

После пензионисања 1999. Цецис је наставио да живи у Женеви.

(Белешка ур.: Велики протопрезвитер Георгије Цецис био је често у службеним посетама Српској патријаршији, где је увек радо приман од Српског патријарха или већ у седници Светог архијерејског синода).


За наш портал превод са енгелског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com