Type Here to Get Search Results !

Архиепископ севастијски Теодосије: Противимо се провокацијама које организују неки западни политичари против патријарха московског и све Русије Кирила


„У последње време сведоци смо невиђених провокација против Руске православне цркве и њеног предстојатеља, Његове Светости патријарха московског и целе Русије Кирила“, рекао је архиепископ севастијски Теодосије (Јерусалимска патријаршија). 


Он је напоменуо да су већина покретача ових провокација политичари или представници западних медија и да постојећи оружани сукоб користе као разлог за напад на патријарха Кирила и сву Руску цркву. „Уверени смо да су ове оптужбе искривљавање и фалсификовање истине и стварних чињеница. Црква никада не подржава рат, већ увек позива на мир. Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил је у својим изјавама више пута позивао на мир, али је његова духовна дужност као Патријарха московског да брани своју земљу и своју Отаџбину, да осуђује западне завере и пројекте усмерене против Русије. нагласио  је  овај  архипастир.

Истичући да је и он лично  више пута изјашњавао да се противи ратовима, као и да се нада брзом окончању овог сукоба, „како би се окончала ова истински људска трагедија, док рачун за коју плаћају невини цивили“, наставио је архиепископ Теодосије: „Истовремено, оштро осуђујемо употребу војног и политичког сукоба као средства за подривање статуса Руске православне цркве, као и њене духовне, хуманитарне и мирољубиве мисије.“  Према његовом мишљењу, такви покушаји су „неприхватљив и неоправдан чин“.

„Његова Светост патријарх Кирил је духовни вођа Руске цркве, коју признаје већина православних Цркава и  име Његове Светости спомињу  у диптисима. Зато провокације против Руске православне цркве доживљавамо као провокације против васељенске Православне цркве“, нагласио је владика.

Архијереј је такође поново подсетио на то да не престаје прогон канонске Украјинске православне цркве, на чијем је челу Његово Блаженство митрополит Онуфрије: прогоне се архијереји и свештенослужитељи, отимају се цркве. „Недавно је сав свет био сведок трагичне сцене када је указом  власти срушена  црква у Украјини“, приметио је и архиепископ севастијски Теодосије, истичући да га ове слике подсећају на „мрачне странице бољшевичког доба – времена најжешћег прогона Цркве Христове“.

Одлучно говорећи против отворених провокација на рачун Патријарха московског и све Русије, владика Јерусалимске православне цркве је истакао: „Сматрамо да сваку разлику у ставовима треба решавати не провокацијама и увредама, већ проналажењем путева за дијалог. Али, како нам се чини, политичари умешани у овакве провокације хрле унапред смишљеним циљевима који не подразумевају никакав дијалог. Ови људи служе идејама које су непријатељске према Православној цркви, настојећи да укорене унутарње поделе и поткопају њен статус у савременом свјету.“

Непријатељски напади на патријарха Кирила „и од стране неких архијереја у вези са овом сестринском Црквом ,јесу једна карика у ланцу прогона који погађа сву Православну цркву“, изразио је уверење јерарх.

Он је истакао да се прогони дешавају како у Украјини, тако и у другим земљама где постоји духовно присуство Руске цркве, на пример, у Естонији. Упућујући речи подршке Естонској цркви и њеним епископима, архиепископ севастијски Теодосије је такође је навео дасу оптужбе естонског министра унутрашњих послова Лаурија Лаанеметца, који је средином маја тражио  да Естонска православна црква Московске Патријаршије призна Његову Светост патријарха Кирила. за „јеретика“, лажне и да не спадају у  његова овлашћења.

„С којим правом је министар унутрашњих послова Естоније износио ове лажне оптужбе Патријарху московском, пошто то није у његовој надлежности? – поставља питање владика Теодосије. „Чињеница да функционер естонске владе оптужује предстојатеља Руске цркве за јерес потпуно је неприхватљива. ПО црквеном схватању реч „јерес“ означава одступање од православне догме и хришћанске вере. Јерес је искривљавање чистоте вере. Сваки епископ Цркве добро познаје свете каноне које су формулисали Васељенски Сабори, посебно по питању догмата о Светој Тројици и непрестаном присуству Господа Исуса Христа у нашој Цркви и нашем духовном животу. Ширење хришћанске вере почело је од светих апостола, који су се на дан Педесетнице окупили у Јерусалиму, одакле су пошли да проповедају од истока до запада у све крајеве Земље. Одавде, из Светог града Јерусалима, где су сачувана сва света места повезана са библијским догађајима, пронела се Блага вест о Спаситељу Господу Исусу Христу, која је стигла у Русију, где се догодило Крштење. Тада је Русија стекла праву хришћанску веру, која је и данас одржава у чистоти, упркос свим својим тешким периодима и дугим вековима прогона.“

Изјаве естонских власти, чија је сврха подстицање раздора и искушења унутар Православне цркве, архипастир је назвао неразумним и неодговорним, категорички истичући неприхватљивост мешања политичких власти у унутрашње ствари Православне цркве у Естонији.`

„Молимо се за прекид прогона Православне цркве у Украјини, Естонији и другим земљама“, наводи се у саопштењу.

„Сви ми одлично схватамо да наша Православна црква данас пролази кроз тешка времена због унутрашњих подела и несугласица, чији је главни разлог управо политика Запада, јер су управо тамо покушали да изазову неспоразуме стварањем неканонске цркве у Украјини, а данас то покушавају да наметну и у другим земљама света“, навео је архијереј. ..


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru