Type Here to Get Search Results !

Нова свештена обитељ устројена у Епархији жичкој

 Велика је радост и велика благодат сваки нови храм – то је још један прозор ка небу и место сусрета Господа и верног народа. И управо је данас била велика част наћи се у Храму Светог архангела Михајла у селу Петропољу, који је данашњом Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Митрополит жички г.г. Јустин уведен у богослужбену употребу и предат вернима на утеху. Овај храм је на свом имању подигао г. Драгиша Пантелић 2011. године, а неколико година касније, са свим околним имањем предао Епархији жичкој на старање и употребу.


У својој беседи, Митрополит је најпре рекао: „Нека је на здравље и на спасење прво служење у овом храму чији је ктитор слуга Божији Драгиша. Као што видите, драга браћо и сестре, ово је заиста дар од Бога – толико пространство и толико нетакнуте природе у овоме веку у коме живимо, који је оптерећен са свих страна.“ Владика се затим осврнуо на Житије Свете мученице Христине, нагласивши: „Када узмемо крст Господњи на себе, са Њим добијамо и славу Његову, али и све оно што је Он претрпео за нас и за наше спасење: и пљување, и цепање хитона, и шамарање, и распеће, и смрт, и тридневно погребење, али и Васкрсење… И сви ми морамо да прођемо испод Крста. Сви ми хришћани, који смо кренули за Христом морамо да осетимо Крст! Морамо да осетимо и славу, али и патњу, и тегобе, и тешкоће…“

Митрополиту су саслуживали архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), као и ђакон Горан Вучковић уз молитвено присуство Архијерејског намесника гружанског Александра Јаћовића и ђакона Стефана Симића, док су за певницом биле сестре Манастира Благовештења и Успења. На крају Литургије Митрополит је пререзао славски колач монахињи Христини, након чега је приређена трпеза љубави за све присутне.


Извор: Епархија жичка