Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Сваки човек који се родио мора по закону да има право на живот


На молбу Е. Грачове, водитељке емисије „Црква и свет“, митрополит волоколамски Иларион је прокоментарисао актуелне дискусије у Цркви поводом законске подршке правима нерођене деце.


О овој теми се дискутовало на пленуму Међусаборског присуства Руске Православне Цркве одржаног 26. и 28. маја у Москви на коме је усвојен нацрт документа „О неповредивости људског живота од тренутка зачећа“. Митрополит волоколамски Иларион на пленуму је изложио реферат о овој теми. Овај пројекат ће у будућности бити предат Архијерејском Сабору на разматрање.

„Ова дискусија полази од тога да признајемо да ембрион, односно људски заметак, располаже истим правима као и човек који се родио“, изјавио је архипастир у емисији. „Инсистирамо на томе да концепт људских права треба да обухвата и ембрионе. Сходно томе сматрамо да је недопустиво манипулисати ембрионима, користити их као биоматеријал“.

Такође је нагласио да живот људског ембриона мора бити заштићен законом. „Наш задатак је да омогућимо рођење онима који на то имају апсолутно право“, истакао је митрополит Иларион.


Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а