Type Here to Get Search Results !

Љубљана: Богослужили Архијереји Порфирије и Давид


У Недељу праотаца, када се обиљежава и народни празник Материце, свету архијерејску Литургију у храму Светих Кирила и Методија у Љубљани служио је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија.

 




Саслуживали су архимандрит Данило (Љуботина), протојереј-ставрофор Перан Бошковић, протојереј Борислав Ливопољац, јереји Александар Обрадовић и Раде Деспотовић, руски свештеник Виталиј Исајев, као и протођакони Андрија Јелић и Митар Танасић, док су бројни вјерници сабрани у љубљанском храму узели су учешћа у Трпези Господњој причестивши се Његовим светим тајнама.


Тумачећи прочитану јеванђељску причу о великој вечери на коју се званице не одазивају, владика Давид је појаснио да је оно што је суштинско у овој причи управо најсвечанија, најсветија трпеза домаћинова који сабира своје званице и пред њих износи најјестивија јела без којих није могуће живјети.


-Тако је и у сваком нашем дому. Домаћин у тој домаћој цркви одредио је за најпочасније мјесто породични сто око кога се окупља он са својом чељади. Али исто то бива и сада и овдје у овоме храму док се служи ова Литургија, гдје се сви сабирамо око Часне трпезе у тренутку причешћа, да тиме исповједимо своју најдубљу вјеру да је Господ наш Животворни хљеб и наше Животворно пиће и да му упутимо најинтимнију и најдубљу молитвену жељу да се у Царству Божјем Њиме још присније причешћујемо, истакао је Преосвећени Владика.


Владика је нагласио да је управо Господ Исус Христос домаћин из приче, који у давању себе не поставља мјеру ни границу, јер знамо да је Господ на крсту и умро за нас, прије тога страдавши, а затим отишавши још даље да би се сусрео са посљедњом и првом личношћу коју је створио све од праоца Адама и праматере Еве, до његовог вјерног свједока, крститеља и претече Јована.


-Једини он има право да се тако постави јер је Цар и Сведржитељ, Промислитељ, Спаситељ и Началовожд нашега спасења, рекао је епископ Давид подсјетивши вјернике да, иако је познато шта се десило са изабраним народом, који је толико дуго припреман да се из његове средине Господ појави тјелесно, то није омело Његову намјеру да домострој спасења изврши до краја. -Дакле ако га нису хтјели изабрани и звани хтјели су га опет изабрани и незвани, казао је Преосвећени и додао да слуге Домаћинове опет иду и позивају све редом за трпезу Господњу.


-Тако бива и данас, да се из свих народа, свих земаља и свих времена, у сваком тренутку људи одазивају Господу, долазећи за Његову спасоносну трпезу гдје се дијели Његов непотрошиви хљеб - Тијело и испија Његово непотрошиво пиће - Крв, чиме ми постајемо удионици и баштиници вјечнога живота и Царства Божјег. Он не одступа од промисла Свога да се сви људи спасу, да дођу у познање истине и да ниједан од људи не погине него да има живот вјечни, истакао је владика Давид.


По завршетку свете Литургије, митрополит Порфирије је заблагодарио госту из Крушевца на доласку, служењу Литургије и узнесеним молитвама Господу у љубљанском храму.  Владика Давид је честитао свим мајкама празник Материце, захваливши Митрополиту, свештенству и свим вјерницима на гостопримству. Молитвено сабрање свештенства и вјерног народа настављено је у Парохијском дому, уз разговор и пригодно послужење.