Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Црква рађа за вјечно Царство небеско!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос, на Духовски понедјељак са свештенством Свету службу у манастиру Режевићи. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља рекао је да се пуноћа Божанске љубави открила људима на Тројичиндан.



“Господ је, одлазећи са ове земље тјелесно, обећао да ће послати Духа Утјешитеља који ће вас увести у сваку истину. И то је оно што се догодило, та пуноћа истине Божје. Догодила се, открила се управо на овај свети дан, на Тројичиндан, када је Дух Свети у виду огњених језика сишао на своје свете ученике и апостоле и када су они проговорили разним језицима и када се ријеч њихова чула по свој васељени. И одјекује до дана данашњега”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је да је свако људско биће рођено на земљи обликовано по лику и по подобију Божјем.

“А пуноћа тога лика Божјег, и подобија, управо се открила у тајни Христовог рођења и у тајни рађања оних који се рађају Духом Светим и водом – у тајни крштења”, објаснио је Владика.

Рекао је да је заједништво у Цркви Божјој дубље од сваке друге заједнице.

“Дубље је и од биолошке, и од космолошке заједнице и општења. И та заједница је непролазна, вјечна. Црква Божја рађа за вјечни живот, за вјечно Царство небеско. Њена материца је света, духоносна, живоносна из које се живот и људи рађају за вјечност”, казао је Владика Амфилохије.

Након причешћа вјерних, благосиљан је славски колач.

Митрополит Амфилохије је на крају оцу архимандриту Хризостому и манастирској братији честитао славу.

“И свима вама и свој васељени, на многаја и благаја љета”, пожелио је Митрополит Амфилохије.