Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић: Пети Фестивал хришћанске културе у светлу педесетогодишњице од упокојења епископа тимочког Емилијана (Пиперковића)

 

Прилог катихете Бранислава Илића посвећен петом Фестивалу хришћанске културе, објављен у "Православљу" (бр. 1285. 1. октобар 2020).


Благословом предстојатеља Цркве Божје у Епархији тимочкој – Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, од 9. до 13. септембра 2020. године одржан је пети Фестивал хришћанске културе, чији је садржај био у светлу педесетогодишњице упокојења знаметог Епископа тимочког Емилијана (Пиперковића)

Фестивал хришћанске културе се већ пету годину за редом одржава благословом и архипастирском бригом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, а у организацији Епархије тимочке, уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и Града Зајечара. Услед пандемије вируса САРС-КОВ-2 и мера превенције проглашених тим поводом сва предавања, концерти, приказивање филмова и представљања књига били су одржани на отвореном уз поштовање свих прописаних мера.


Епископ тимочки Иларион благословио почетак 5. Фестивала хришћанске културе


Овогодишњи Фестивал хришћанске културе почео је дочеком иконе Пресвете Богородице Колочке и свечаним вечерњим богослужењем у порти Саборног храма Рождества Пресвете Богородице. У наставку вечерњег богослужења Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је Акатист Богородици Колочкој. Свечаном отварању присуствовао је др Марко Николић, помоћник директора Управе за сарадњу сa црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, мр Ненад Радаковић, извршни директор Националног парка „Ђердап”, свештенство из свих крајева Тимочке епархије и велики број Зајечараца. На самом отварању Фестивала појао је Хор Саборног храма у Зајечару а говорили су: заменица градоначелника Града Зајечара Марина Милић, директорка Народног музеја „Зајечар” др Маја Живић и Марија Вукосављевић, ауторка изложбе „Свете жене”, којом је отпочео овогодишњи Фестивал. Завршну реч дао је владика Иларион који је Фестивал прогласио отвореним.


Владика Иларион: Лик и дело епископа Емилијана остали су записани златним словима у историји Епархије тимочке!


Пети Фестивал хришћанске културе настављен је молитвеним сабрањем 10. септембра 2020. лета Господњег, у порти Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва поверене му Епархије, служио је свету архијерејску Литургију и парастос блажене успомене Епископу тимочком г. Емилијану (Пиперковићу) поводом 50-годишњице од његовог упокојења. На данашњи дан пре тачно пола века упокојио се у Господу Епископ тимочки Емилијан (Пиперковић), служитељ Божји који је пуних четрдесет и осам година био на трону епископа тимочких, састрадавајући са својим народом, увек бивајући свестан да служење Богу подразумева христолику жртву, истакао је Епископ тимочки у својој надахнутој омилији.  


Мултимедијално предавање о Епископу Емилијану


Истога дана у вечерњим часовима, у порти зајечарског Саборног храма одржано је мултимедијално предавање о Епископу тимочком г. Емилијану Пиперковићу – Лик и дело. Говорили су протојереј мр Игор Ивковић и монах Игнатије (Марковић) а појао је Хор храма Рођења Пресвете Богородице. На почетку прота Игор је сабране упознао са животописом овог знаменитог јерарха, а потом је монах Игнатије (Марковић), рођени зајечарац, казивао о епископу Емилијану као човеку који је оставио велики траг у историји Српске Православне Цркве. Нека би молитвама Пресвете Богородице и владике Емилијана, за кога верујемо да се удостојио Царства небеског, сви ми били благословени, како бисмо у добром здрављу душе и тела прослављали Бога, речи су Епископа тимочког Илариона који се сабранима обратио на крају овог садржајног и поучног предавања.  


Епископ Иларион: Свети Јован је био највећи подвижник и служитељ Божји!


Четврти дан петог Фестивала културе, 11. септембра 2020, почео је светом архијерејском Литургијом на темељима ранохришћанске базилике на локалитету Феликс Ромулијана. Епископу Илариону је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Епархије тимочке. У свом архипастирском обраћању владика Иларион је своју пажљу посветио свештеном спомену на Усековање часне главе Светог Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господњег, истакавши да је Свети Јован био највећи подвижник и служитељ Божји. 


Епископ тимочки Иларион отворио изложбу на Феликс Ромулијани


После свете архијерејске Литургије на древном локалитету Феликс ромулијана, настављен је програм овогодишњег Фестивала хришћанске културе. Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион отворио је изложбу „Културно благо Неготинске Крајине” ауторке Сање Радосављевић. На отварању изложбе су поред владике Илариона и ауторке говорили директорка зајечарског Народног музеја Маја Живић и директор неготинског Музеја Крајине Ивица Трајковић.


Светосавље у нашем времену


У оквиру петог Фестивала хришћанске културе, 11. септембра 2020. после вечерњег богослужења и Акатиста Пресветој Богородици, г. Драгослав Бокан је у порти Саборне зајечарске цркве одржао предавање „Светосавље у нашем времену“. Уводну реч изговорио је Епископ тимочки указујући да мисија Цркве на почива само на проповеди свештених лица, већ да своје заслужено место имају и лаици који својом ревношћу и даровима Божјим могу бити успешни у благословеном делу мисије. 


Архијереји Арсеније и Иларион богослужили у порти зајечарског Саборног храма


Пети Фестивал хришћанске културе настављен у суботу 12. септембра 2020, светом архијерејском Литургијом коју су у порти зајечарског Саборног храма служили Преосвећени архијереји нишки г. Арсеније и тимочки г. Иларион уз саслуживање архимандритâ Стефана, игумана манастира Зочиште, и Козме, игумана манастира Буково, као и свештенства Епархије тимочке. Речима литургијске беседе обратио се Епископ нишки г. Арсеније поучавајући о значају свете Литургије као небоземног заједничког дела у којем већ овде и сада предокушавамо насладу вечног и непролазног живота у заједници са Господом и свима светима. 


Семинар за чтечеве


Семинар за чтецирање, који је осмишљен да слушаоцима пружи основна теоријско-практична знања и вештине неопходна за чтецирање на архијерејским литургијама, у оквиру Фестивала хришћанске културе, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, одржали су г. Миљан Никитовић и г. Божидар Мијаиловић, чтечеви Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија. Овом предавању је поред владика Арсенија и Илариона, који су и сами узели учешћа у семинару употпунивши га својим коментарима, присуствовало тридесетак чтечева.


Представљање терапијске заједнице „Земља живих“


У суботу 12. септембра 2020. програм петог Фестивала хришћанске културе обогатио је својим наступом зајечарски Камерни хор Лавиринт предвођен др Жељком Алексић. Програм и концепт терапијске заједнице Земља живих представили су у наставку вечери протопрезвитер-ставрофор Бранко Ђурчин, настојатељ Световазнесенског храма у Новом Саду, и координатор терапијских заједница г. Андреј Јовановић. Поред њих двојице на представљању говорили су и штићеници ове установе. На крају се сабранима обратио и владика Иларион рекавши да се кроз заједницу Земља живих пројављује чудо Божје кроз које можемо осетити и видети да је Христос, ваистину, истински Лекар душе и тела.


Молепствије о почетку школског рада


Последњи дан овогодишњег Фестивала хришћанске културе, 13. септембра 2020, почео је светом архијерејском Литургијом на којој су Његовом преосвештенству Епископу тимочком г. Илариону саслуживали архимандрит Козма, игуман манастира Буково и свештеници зајечарског Саборног храма Рођења Пресвете Богородице. После Литургије владика је служио молебан за почетак нове школске године. 


Свечано затварање петог Фестивала хришћанске културе


Програм свечаног затварања јубиларног петог Фестивала хришћанске културе отпочела је у вечерњим часовима 13. септембра 2020. појањем Градског певачког друштва „Мокрањац“ из Зајечара. После доделе захвалница представницима свих хорова учесника Фестивала, у порти Саборне цркве у Зајечару одржано је предавање др Мише Ђурковића са темом „Биотехнологије и вера у доба короне“. Програм последњег дана Фестивала завршен је приказивањем документарног филма „Седам хиљада душа“, редитеља Сањина Мирића. Кратак увод дао је учесник у филму, г. Дејан Ранђеловић, Зајечарац који је заслужан за очување и обнову Спомен-костурнице о којој филм говори. 

Надамо се да ће овогодишњи јубиларни Фестивал хришћанске културе, кроз који је у срцима многих посејано еванђелско семе, родити дивне и благословене плодове, како бисмо у овом времену великих искушења постојано и храбро ходили оним спасоносним путем који нам је пропутио сâм Господ наш, коме нека је слава и хвала на свему!


Катихета Бранислав Илић 


Извор: Православље

Рубрика