Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Немања Кривокапић: Живот у Цркви – живот по моралним нормама и упутствима корисним за наше спасење

„Живот у Цркви подразумијева живот по моралним нормама и упутствима корисним нашем спасењу“, казао је у Цркви Светог Николе, данас на празник Св. апостола Андреја Првозванога, парох которски, протојереј Немања Кривокапић.


Назначивши да је ријеч о врлинама, као и да је једна од њих смирење, отац Немања говори и о послушању, које је уз смирење, супротно од гордости.

„Гордост је први и основни гријех на којем сви падамо. Смирењем и послушањем смирујемо наш его и бјежимо од тог највећег гријеха, од гордости“, додаје и подсјећа на Адамов гријех, а прије њега и анђела Сатанела.

О. Немања каже и да су се највећи Свети оци показали управо на смирењу, о чему говори и примјер чувеног Св. Јована Дамаскина који, док је био у манастиру, ради обичне послове као послушање добијено од свог игумана, уз то још и да ћути, не проповиједа, не бесједи…

„Замислите једног таквог бесједника и таквог проповједника од којег имамо књиге и књиге бесједа. Да ли се он побунио? Не, већ је послушао, схвативши да је то послушање од Бога. Дакле, порука је да је важно оно што Црква препоручи, да је то корисно за нас, чак и ако се не слажемо са тим. Много је важније послушање него чак и сами пост, па макар то биле и обичне ствари типа „да ли треба да носимо маске или не“. Ако је поред вас брат ставио маску, зашто се ти онда правиш бољи, храбрији и побожнији? Значи, ти си онда и бољи и храбрији и побожнији и од свештеника и свих осталих у цркви? Чак и ако мислимо да не треба да носимо маске, ако је то Црква препоручила, а јесте, ако је то послушање, онда је то благослов Цркве, много већи од тога што сте постили и припремили се за Свето причешће. То нам говоре свједоци – светитељи који су често радили и против онога што су мислили да је тако, да је исправно, а што се показало на крају као спасоносно“, казао је о. Немања.

Данас Црква Христова прославља Св. апостола Андреја Првозванога.

„Св. апостол Андреј Првозвани је један од оних који је испунио свој благодатни дар, дат му од Светога Духа. Прослављамо онога који је својим личним трудом задобио славу Божију, уједно прослављамо и Онога који је прослављен кроз  Цркву као заједницу, као мјесто гдје се ми пројављујемо и испуњавамо, не само своје већ и спасење других“, казао је о. Немања, подсјетивши да Црква у данашњем облику постоји од Педестнице, када је Свети Дух сишао на ученике Христове, затим апостоле, као заједница гдје нам Свети Дух даје  дарове.

Наставља и како нису сви призвани као апостоли и немају сви њихов дар.

„Свако уствари има неки свој дар. Свако је призван да по својој мјери и својим могућностима допринесе Цркви као заједници, јер спасење не постоји као појединачно, већ у заједници. У заједници у којој сви појединачно доприносимо, колико ко може. Опет кроз ту заједницу ми задобијамо спасење. Нека би Бог дао да молитвама Св. апостола Андреја правилно разумијемо ове ријечи Светога јеванђеља да и ми спознамо који је наш дар, наша служба у Цркви и како и можемо да допринесемо Цркви и тако себе спасимо, амин“, поручио је о. Немања.

Он је рекао и да човјек има пријеку потребу да буде у вјечној заједници са Богом, као и да су 12 апостола њен темељ. Такође и да Црква није никакво удружење или заједница, већ мјесто сусрета нас грешних људи са Богом, гдје кроз свете тајне, прије свега причешће и испуњавање Божјих заповјести и службе Светога Духа, задобијамо спасење.


Извор: Парохија которска