Type Here to Get Search Results !

Владика Иларион: Обрадујмо Господа нашим преумљењем, нашим ревновањем за Истину, нашим молитвеним вапајем кроз читање Псалтира

У недељу 24. јануара 2021. године Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларон служио је свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи док је на литургијске прозбе одговаро црквени хор.


Након читања Јеванђеља, јереј Новак Бојанић говорио је сабраном народу о покајању као преумљењу и преображењу које води до узрастања у просветљењу ка вечном обожењу. Свима је увек неопходно да се кају, то јест преумљују и преображавају, ради спасоносног превазилажења тварних слабости, ограничења и несавршености, рекао је отац Новак.

По завршетку свете Литургије верницима је говорио и Епископ Иларион са жељом да се његова порука пренесе и онима који се изјашњавају као верујући када славе Божић или фарбају јаја за Васкрс а на Литургију не долазе – Тим људима упућујем подсећање, као и свима нама окупљенима у храму, на оне речи Господње: „Ако не једете тијело Сина Човечијега и не пијете крви његове, немате живота у себи“. Зашто нас нема у цркви? Шта је важније и шта је корисније за све људе који су крштени у име Оца и Сина и Светога Духа и који су запечаћени печатом дара Духа Светога? Шта има важније и где је боље данас бити него на светој Литургији и причестити се? Затим је Преосвећени владика задужио свештенике да у оквиру својих парохија организују групе за читање Псалтира по домовима тако да сваки човек или свака породица прочита дневно по две катизме а да свака група садржи по десет људи или десет породица како би се дневно прочитао цео Псалтир. Обрадујмо Господа нашим преумљењем, нашим ревновањем за Истину, нашим молитвеним вапајем кроз читање Псалтира, закључио је Епископ тимочки.


Извор: Епархија тимочка