Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило: СПД Јединство да и даље слиједи благодатни пут Светог Саве

Српском пјевачком друштву Јединство желим да и даље изграђује јединство нашег народа слиједећи пут Светога Саве чија снага личности и благодат коју је примио од Бога не слабе ни дан данас, поручио је у бесједи Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужноцентралноамерички г. Кирило.


Владика је у цркви Светог Николе у Котору данас, поводом предстојеће славе которског Српског пјевачког друштва Јединство 1839, служио са свештенством Свету архијерејску литургију.

У наставку Литургије резан је славски колач СПД “Јединство”, које  Светог Саву прославља као свог заштитника и одлсужен помен члановима “Јединства”, који су се упокојили у току претходне године.

Подсјетивши да се наш први архиепископ Свети Сава упокојио на данашњи дан у Трнову, владика је на почетку упутио честитке предсједнику СПД Јединство Војину Лазаревићу, диригенту Михајлу Лазаревићу и члановима хора славу Савиндан, поздравивши и предсједницу Скупштине општине Котор Мају Мршуљу и потпредсједника општине Котор Синишу Ковачевића.

“Данас славимо по нашем календару и чудотворну икону Млекопитатељницу коју је по предању са иконом Тројеручицом Св. Сава донио са путовања у Јеруслаим. Та икона се налази сада у Карејској испосници гдје је Св. Сава оставио посебан типик, да живи највише до три монаха који ће имати једно строже и посно и молитвено правило. У тој испосници Псалтир се чита свакодневно, као и Акатист и сви канони предвиђени црквеним богослужењем. Ту је Свети Сава проводио вријеме у строгој молитви и посту, нарочито послије смрти свога оца Св. Сименона који се упокојио у Хиландару послије примања монашког пострига”, казао је владика Кирило.

Истакавши да је “од принца свјетскога постао принц тишине”, нагласио је како се у бесједама Св. Сави ријетко наглашавала она његова аскетска црта. 

“Управо је у томе тајна Св. Саве и свих великих људи Цркве, а самим тим и њихових народа. Управо је у тој тишини сила и снага тих људи у том стајању и тражењу Бога у посту и молитиви”, казао је владика Кирило, подсјетивши и на бројне испоснице које је оформио на Светој Гори, Студеници, Милешеву. гдје је његов гроб у манастиру…

Изникла су, наставио је даље, затим и сва друга велика дјела Св. Саве .

“Дјела због којих га људи више славе, а ево видите гдје је коријен његове снаге. Корјен његове снаге је у Богу и непрестаном молитвеном стајању пред Богом. Али га ми славимо због његових градитељских дјела Хиландара, Жиче и других цркава по његовом благослову, између осталих и цркве Пећке патријаршије. Славимо га по обнови монаштва. Знао је да је православље непотпуно без монаштва које би живјело по тим уставима древних пустињака Источне Цркве. Славимо га као нашег законодавца Мојсеја због чувеног Номоканона или Крмчије преко које га и руски народ с правом може назовати својим законодавцем. Познати су и ти његови типици манастриски, монашка правила богослужења, каресјки, студенички…

Он је то наглашавао монасима, а то важи и за све хришћане, да је вјера без дјела мртва и да су сва наша вјера и све наше знање непотпуни, ако из те вјере и љубави према Богу не покажемо истинска дјела достоја хришћанина и достојна синова Божјих”, казао је владика Кирило.

Перфектан је, назначио је даље, Свети Сава био и црквени дипломата.

“Имао је и неколике мисије државне дипломатије помажући свом брату Стефану Првовјенчаном и своме оцу. Он би постигао много али сигурно не толико да није имао свету породицу и мајку и оца и брата. Сви су они дали допринос том његовом раду. Нарочито углед Симеона Немање који је имао код византијског цара… И то велико дјело самосталности и аутокефалности Српске архиепископије коју је Св. Сава измолио, није био политички циљ већ светачки ауторитет који је имао још за живота”, рекао је владика Кирило.

Послије дуже времена Св. Сава се прихватио да буде први архиепископ Српске цркве. На тај начин је уздигао углед нашег међу другим хришћанским народима.

“Тиме смо ми дожвјели своје пунољетство у духовном смислу, јер аутокефалност за једну Цркву значи да она може самостално да се влада по свим канонима и да буде у пуној свијести у пунољетости. Свети Сава је светитељ васељеснког карактера, како је то у једној бесједи говорио и митрополит Амфилохије. Ми знамо и колико је храмова и мјеста са топонимима Светог Саве, а ево и наше СПД Јединство слави њега као славу и многе породице такође. Гдје год би наши људи ишли по свијету, први храм који би подигли посвећиван је Светом Сави”, казао је владика Кирило.

Подсјетио је на писање Гласа Црногорца о прослављању Светог Саве тада на овим просторима.

“Кажу неки историчари да се ту чак по први пут почео пјевати Тропар Св.Сави, химна његова. Знамо и ријечи из Шћепана Малог “Весели се праху Немањића, Немањића и Хребељановића”. Св. Сава је поштован не само у нашем него и у руском народу гдје му данас врше службу. Неколико храмова Св.Саве изграђено је у Подмосковљу. Његова слава иде у предјеле Палестине, данашње Јерусалимске патријаршије”, рекао је владика Кирило, додавши да је Св. Сава за живота имао добре односе и са Римокатоличком црквом и са муслиманима.

Прије другог путовања у Јеруслаим поставио је за свог наследника Арсенија Сремца, што обара тезе неких надриисторичара у политчке и династичке мотиве у дјеловању Светог Саве.

“Из његовог житија се види колика је била његова чежња за монашким животом… Све учење Св. Саве било је искључиво христолико, посвећено путу Христовом, а никако династичком, или политичлком дјеловању. Иако се сналазио у тим дјелима. Био је и миротворац, а блажени су миротворци јер ће се синовима Божјим назвати. Много љета желимо да наше Јединство изграђује то јединство нашег народа, да слиједи пут Св. Саве и да наш народ наново преиспитује његово учење да се поучава од свог првог просветитеља и учитеља да би и ми узрасли у мјеру раста и висине Христове у коју је израстао Св. Сава, који се упокио прије 785 година”, казао је владика Кирло.

Члан управе СПД Јединство Драган Ђурчић је казао да слиједећи 18-деценијску традицију да се о Савиндану давају светосавске академије, како су говорили наши преци, ми смо у овој години ограничени ковид пандемијом били принуђени да импровизујемо.

“Торжествно на данашњој литургији коју је служио епископм Кирило са свештенством и уз пјевање хора СПД Јединство, споменули смо и све наше чланове које је 2020 година по позиву Господњем оставила без нас. Десет чланова СПД јединство од Његове светости и архиепископа, свештеника чкланова , ми смо на свој начин одужили се нашим прецима јер тај сјајан букет данас пјева са хором анђела и свих бестјелесних сила пред Господом у славу Божју, молећи се за Српско пјевачко друштво Јединство и опомињући нас да “Једино у Јединству и с Јединством свем у сусрет смјемо поћ”,казао је Ђурчић.

Он је подсјетио да Јединство 18 деценија слави Светог Саву.

“Од 1863. званично га је прогласио за заштитника. У то вријеме је настала такозвана которска химна Св. Сави “О српска млада невина чеда”, чије је ријечи написао прото Јово Сундачић, тада секретар СПД Јединство, а након 1871. секретар његове свјетлости Књаза Николе првог Петровића. Ова химна је преко 30 г. старија од Мокрањчеве и многи музиколози кажу да је најстарија светосавска химна”, казао је Ђурчић, захваливши се преосвећеном владици на огромној части због служења литругије и дивне бесједе.

Подсетио је да је, чак и у годинама када су прво Французи, а онда и Аустријанци, забранили ингеренцију цетињским митрополитима над православцима у Боки, Јединство било у јединству са Цетињском митрополијом.

“Још једном истичемо да ће Јединство бити у јединству са цетињским архијерејима све док је Митрополија црногорско-приморска у јединству са једном, светом, саборном и апостолском Црквом, јер то је наше вјерују. Ми за друго не знамо и нећемо да знамо”, казао је Ђурчић.

Диригент хора Михајло Лазаревић је на крају казао да Српски хорски савез ове године штампа Зборник посвећен Св. Сави и Св. Симеону, као и да је СПД Јединство уступило партитуру “О српска млада невина чеда” и “Ускликнимо с љубављу светитељу Сави”, архиепископа бококоторског Владимира Боберића.

Пригодне поклоне владици Кирилу уручио је предсједник СПД Јединство Војин Лазаревић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска