Type Here to Get Search Results !

Епископ Андреј у посети заслужном проти Милану Д. Јанковићу


Приликом боравка Епископа Андреја у Београду током јуна месеца, владика је посетио бившег главног секретара Светог Синода СПЦ протојереја-ставрофора Милана Д. Јанковића. Владика је с великом радошћу поздравио 89-годишњег Проту који се показао у врло добром здрављу и силно се обрадовао посети свог некадашњег сарадника у канцеларији Светог Синода. 


Епископ Андреј је изразио своје велико поштовање према угледном проти Милану и саопштио му да је успео током овог кризног времена да прочита све три велике Николајевске књиге проте Милана у којима се објављују званични акти СПЦ у вези са животом и делом владике Николаја. Према мишљењу Епископа Андреја, науци је тек објављивањем ових аката, трудом проте Милана, омогућено да стручније и прецизније прати хронолошки развој животног дела и мисије Владике Николаја од ступања у Богословију до упокојења у Америци. Такође, у разговору са протом Миланом, евоциране су успомене на велике и заслужне личности српске емиграције: проф. Ђоку Слијепчевића, проту Алексу Тодоровића, проту Добривоја Ћилерџића, Боривоја Карапанџића и многе друге.

Протојереј-ставрофор Милан Д. Јанковић је свом драгом госту, некадашњем сараднику, приредио свечану вечеру и даривао га својом последњом капиталном књигом успомена „испод оловке и магнетофона“, под насловом: На изворима. Владика Андреј је на растанку зажелео заслужном проти Милану крепко здравље и дуг живот, а Епархија аустријско-швајцарска се прикључује молитвама, добрим жељама и благословима заслужном проти Милану, кличући му: Ој, оче Прото, здраво, здраво, све што чиниш, имаш право!


Извор: Епархија аустријско-швајцарска