Type Here to Get Search Results !

Конференција за штампу о Спасовданској литији

 

Поводом обележавања Спасовдана славе Града Београда и Спасовданске литије одржана је данас, у понедељак 7. јуна 2021. године, конференција за новинаре „Заветна литија у Заветном храму“ у сали парохијског дома Храма Светог Саве.

На конференцији су говорили домаћин славе и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, директор Информативне службе СПЦ Душан Стокановић, истакнути драмски уметници Слобода Мићаловић и Виктор Савић и вишеструки светски шампион Раде Савић, док је протојереј Владимир Левићанин водио конференцију. Конференцији за новинаре присуствовао је и Његово Преосвештенство Викарни Епископ ремезијански г. Стефан.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је истакао да је „велика част бити домаћин славе Града Београда“, те да је „велико узбуђење спремати ову славу“. Како је навео градоначелник Радојичић иза нас је тешка година великих изазова и борбе са вирусом короне, зато ће ова литија бити посебна по много чему. Једна од новина је и та, указао је градоначелник Радојичић, што је Патријарх Порфирије изразио жељу да овогодишња литија има другачији облик и маршруту. Овогодишња литија ће бити и прилика да се помолимо за Град Београд и за све оне који су изгубили битку од короне прошле године, наставио је Радојичић напомињући да „нам литије и говоре да уз Божију помоћ улазимо у мирнији период“.

„Литија је једна молитва у ходу“, рекао је директор Информативне службе СПЦ Душан Стокановић, истичући да је Његова Светост Патријарх Порфирије у разговорима о литији истакао једну максиму: „Литија је молитва за Београд и београђане“. Г. Душан Стокановић је затим присутне упознао са планом овогодишње литије, која ће имати више различитих новина. Поред нове руте литије, оно што је најважније јесте да ће у литији бити и мошти Свете Петке и Светог дестпота Стефана Лазаревића. Душан Стокановић је, између осталог навео и да ће Патријарх Порфирије водити литију под балдахином, те ће бити ношена и лична застава српских патријараха, тзв. Стандарта.

Наша прослављена драмска уметница Слобода Мићаловић је позвала све београђане да „молитвом у заједништву са Христом“ дођу на литију поготову после времена у коме смо „вапили за тиме да будемо заједно“. Стога је ово, закључила је Слобода Мићаловић, „величанствени почетак где ћемо се сви заједно молити и стремити ка истом циљу“.

Глумац Виктор Савић и спортиста Раде Савић су заједно упутили позив свим младим људима да дођу и узму учешћа у овогодишњој литији и молитви. 


Извор: Телевизија Храм