Type Here to Get Search Results !

Изабрани митрополит Јоаникије: Напредујмо у свакој врлини и умножавајмо љубав


Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас у послијеподневним часовима, на празник Свете Марије Магдалине – Благе Марије, освештао је и положио камен темељац храма Светога архангела Гаврила у мјесту Петњик крај Берана.


Звучни запис беседе


Након освећења темеља организовано је саборно крштење и том приликом кроз Свету тајну крштења и миропомазања Цркви Христовој је прибројано 18 нових чланова.

Учесницима овог радосног сабрања ријечима архипастирске поуке обратио се изабрани Митрополит Јоаникије који је истакао да је велики благослов да се на овом мјесту подиже храм у славу имена Божијега и у част Светога архангела Гаврила, који је донио радосну вијест од Бога са неба Пресветој Дјеви Богородици да ће родити Спаситеља свијета – Господа нашега Исуса Христа: Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом! Подсјетивши да је на питање Богородице како ће то бити кад Она не зна за мужа, архангел Гаврило одговорио: Сила Свевишњега осениће те, зачећеш и родићеш сина, и надјенућеш му име Емануило (што значи – С нама Бог), владика је нагласио да та радосна вијест није дошла од људи, него је божанска вијест која је постала саставни дио нашега живота.

“То је онај камен темељац  на коме ми зидамо све у нашем животу. Ево поставили смо камен темељац овога светога храма у име наше свете вјере, у име Божије, у име Светога архангела Гаврила и у име наде да ћемо зидати овај свети храм сложно. Да ћемо градећи овај свети храм изграђивати своје душе, напредовати у вјери, у врлини и доброти, у међусобној љубави, да ћемо градећи овај храм градити свако добро међу нама и да ћемо уклонити међусобне свађе, подјеле и раздоре”, бесједио је изабрани Митрополит црногорско-приморски, позвавши све да сву снагу и мисао окрену ка добру, “на оно што нас Бог призива, да чинимо и умножавамо добро”.

Храм се у овом селу подиже како би се мјештани у њему освећивали и сабирали на молитву, приносили своје молитве Богу живоме, да би их Господ чуо и благословио:

“Да дјецу крштавате, да се причешћујете Светим тајнама Христовим, да младенце вјенчавате, да се на тај начин умножи сваки благослов и у вашим животима и у вашим домовима. Даће Бог!”

Посебне ријечи благодарности Митрополит је упутио Ранку Вуканићу који је проложио пројекат за овај храм, истичући да је то један од љепших пројекта које је видио.

“Велики неимар који је много цркава испројектовао у лимској долини, и ниједан пројекат није наплатио. Велика је његова заслуга за обнову, изградњу светиња у лимској долини. Нека га Бог за то награди и благослови, као и све вас који ћете у име Божије овдје прилагати свој труд и своје новце. Све то да буде са намјером да изграђујте међусобну слогу”, поручио је владика Јоаникије, пожељевши да брзо дође дан да на храму заблиста Часни крст Господњи и да се храм освешта.

На крају, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је нагласио да ће Петњик са овим храмом добити Божији благослов који ће се излити на све домове, породице и њихово потомство јер се храм не гради за једну генерацију већ и за будуће.

“Тако свједочите своју вјеру и поуздање у своје потомство да ће и они чувати вјеру и бити одани својој Цркви као што сте ви, а дај Боже ваши потомци још више и да свака следећа генерација буде све боља и боља. Данас како освештасмо ове свете темеље, крстисмо, хвала Богу, 18 младих и старих, новокрштених. Видимо да је ово благословени почетак, јер се Цркви Божијој данас прибројаше новокрштене душе, да се радују и анђели на небесима. И ми се радујемо, и радују се душе ваших предака што се име Божије прославља на овако узвишен и величанствен начин”, закључио је Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска