Type Here to Get Search Results !

Владика Исихије: Заједно са Господом и ми треба да састрадавамо

 

Прослављање јубилеја – 25 година од освећења темеља и 20 година од освећења храма у ваздушној бањи на обронцима Маљена заокружено је великим молитвеним сабрањем на празник Светог великомученика Пантелејмона. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање Епископа аустралијско – новозеландског Г. Силуана, свештеника Небојше Секулића пароха источког (Косово и Метохија) и свештенослужитеља из Ваљева. Културно – уметнички програм извео је Музички састав „Ступови“ из Београда. Овогодишњи домаћин славе био је Јован Теодосић, директор Хотела „Црни врх“, а та улога за наредну годину припала је власницима Хотела „Хеба“.


Звучни запис беседе


Свети Пантелејмон, чије име носи први храм икада подигнут у неком планинском одмаралишту, био је зналац лекарских наука, али и врли хришћанин који је болесне леком и молитвом исцељивао. За Христа није пожалио да пострада, чиме је удостојен части мученика. Бити мученик, беседио је Епископ ваљевски Г. Исихије, није ништа друго, до највидљивији и најупечатљивији сведок љубави Христове. Не страда он због себе, него из љубави према ближњима. Страда, да би његов подвиг дао нама снагу да и сами држимо веру која нам је предата од светих и Свето јеванђеље.  Бројни су примери мучеништва кроз историју на свим просторима. У нашем времену сведоци смо им на страдалном Косову и Метохији, Индији, Египту…

Пали свет греха и самољубља не може да истрпи благу реч јеванђеља, слово Божје које је Господ Исус Христос, већ он Господа разапиње и заједно са Господом и ми треба да састрадавамо. Да свако свој крст узме, да носи и следује Господу. Свети великомученик Пантелејмон је један од веома великих светаца у нашој Цркви. Овај и многи други храмови су му посвећени, а свуда по нашој земљи се прославља његов спомен. Он спада у ред бесребреника. То су они свети људи који су имали лекарске вештине и који су „без сребра°исцељивали, уздајући се у Господа Кога су свим срцем љубили. Многи лекари данас су следбеници Светог Пантелејмона, Козме и Дамјана, Кира и Јована и других – поучио је Владика Исихије о личности небеског покровитеља дивчибарске богомоље, који је име Христово прославио и хришћанству привео мноштво благочестивих људи.

По Светој Литургији начињен је трократни литијски опход, одслужена молитва за преминуле парохијане и преломљен славски колач. Прослављање је употпуњено наступом Музичког састава „Ступови“ из Београда. Честитајући славу домаћину и свима сабранима Владика Исихије позвао је да се од срца помоле за све лекаре и благословио све људе чијим је трудом, радом и молитвама саграђен Храм Светог Пантелејмона. Свештенослужитељ при Храму Светог Пантелејмона јереј Дарко Крунић изразио је благодарје свима који су били део славске свечаности. У знак сећања на јубиларну прославу, отац Дарко Крунић даривао је пригодно Владике Исихија и Силуана и некадашње парохе дивчибарске протојереја – ставрофора Стојадина Павловића и протонамесника Ненада Јездића.


Извор: Епархија ваљевска