Type Here to Get Search Results !

Изабрани епископ хвостански Јустин: Не бојте се, јер онај који је са Христом ничега нема да се плаши у овоме свету и животу


Његово Преосвештенство викарни Епископ ремезијански г. Стефан служио је, на дан св. Пантелејмона, 09. августа 2021. године, Свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом Божијем светитељу у београдском насељу Миријево. Преосвећеном Епископу Стефану саслуживали су изабрани Епископ хвостански Јустин, протојереј Иван Штрбачки, јереји Борислав Петрић, Славко Папић, Арсен Миловановић и Никола Мићаковић и протођакони Радомир Перчевић и Младен Ковачевић.


Звучни запис беседе


„Сабрали смо се данас да прославимо угодника Божијег Пантелејмона, мученика и исцелитеља, који је био сав сличан Богу. И то не само по своме имену Пантелејмон, што значи свемилостиви, него и по своме богоугодноме животу, а још више по своме славноме и мученичкоме крају“, рекао је након прочитаног Јеванђеља високопреподобни архимандрит Јустин, изабрани Еписископ хвостански, истакавши да овакви сабори „јесу прилика да извршимо духовну смотру. Јер поред радости и свечарскога расположења које сви данас осећамо, поводом славе овога храма, други веома битан задатак јесте духовна смотра, коју треба да извршимо угледајући се на онога кога прослављамо“.

„Да ставимо икону Св. Пантелејмона преда се као каково огледало и да се питамо колико заиста личимо на њега. Јер време у коме ми живимо јесте време велике и дубоке кризе. Кризе идентитета, кризе истине, кризе од смрти, кризе од страха од болести“, напоменуо је изабрани Епископ Јустин, додајући да „овај век иако је много тога учинио за човека, за побољшање услова живота, ипак неким чудним прстом судбине, сав тај грандиозни прогрес, окреће се полако против човека. Тако постајемо сведоци да је време у коме живимо време смрти и време страха. Људи се затварају у себе, постају саможиви и пате од страшне депресије усамљености и одсуства радости услед изобиља свега“.

„Смисао нашег живота не може бити у томе да будемо потрошачи, да будемо инвеститори у телесно, материјално и пролазно“ истакао је изабрани Епископ Јустин напоменувши да „упркос свим слоганима и рекламама које се продају на савременој вавилонској тржници човек постаје хладна и усамљена монада, груби професионалац и сурови такмичар који граби за себе. А постојање другога доживљава као претњу сопственој егзистенцији“. Да ли има утехе и наде у таквом свету за нас хришћане, запитао се изабрани Епископ Јустин истакавши да управо Свети Пантелејмон, човек који је живео пре седамнаест векова за нас има јасну поруку: „Не бојте се, јер онај који је са Христом ничега нема да се плаши у овоме свету и животу“.

Оно што нама савременим људима показује Св. Пантелејмон јесте „да је утеха, нада и укрепљење у Цркви у Христу“, истакао је изабрани Епископ Јустин закључујући да „докле год се држимо Цркве и Христа нико и ништа  од овога света не може да нас победи и да нас надјача. Зато је толико битно да будемо окупљени у љубави око Богочовека Христа и његових угодника, какав је и Св. Пантелејмон. Јер само ту, у Цркви можемо да нађемо лек бесмртности, а то је Божанско Причешће, које ће нас исцелити од највећег и последњег непријатеља човечанства, а то је смрт. Све друго је пролазно и краткога даха, и болести, и моћ и сила овога света и човека. Али једино што нам нико и нигде не може понудити, но само Црква Христова, тај лек бесмртности крије се у Светој Литургији“.


Извор: Радио Слово љубве