Type Here to Get Search Results !

Архиепископ михаловско – кошички Георгије у првој посети Епископу Исихију


-Сваки сусрет брата са братом је Божји благослов-

На дан у ком се обележава јубилеј – 100 година од рукоположења Светог новомученика Владике Горазда и обнове Православља у чешким и словачким земљама, 9. септембра лета Господњег 2021., Архиепископ Георгије, заједно са Владиком Исихијем и свештенством, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Лелић. Претходног дана, браћа архијереји принела су молитве за душу блаженопочившег Епископа Милутина у ваљевском саборном храму.


Епископ Исихије поздравно слово (аудио)

Благодарност Епископа Георгија (аудио)


Братски односи православног верног народа у Чешкој и Словачкој и  Епархији ваљевској трају годинама уназад на обострану радост и духовну корист. Његово Високопреосвештенство Архиепископ михаловско – кошички Православне Цркве чешких и словачких земаља Г. Георгије, духовни отац тамошњег православног живља, увек је са својим епархиотима радо долазио на поклоњење светињама ваљевског краја, а у духу авраамовског гостољубља блаженопочивши Владика Милутин их је, са својим свештенством, дочекивао и испраћао. Са жељом да се та традиција настави, Архиепископ Георгије уприличио је прву посету Преосвећеном Епископу Г. Исихију, наследнику му на трону Епархије ваљевске. Након дочека у Епархијском дому, Архиепископ Георгије и Владика Исихије одслужили су помен Владики Милутину крај његовог гроба у Храму Васкрсења Христовог.

Владика Милутин међу верним народом Чешке и Словачке остао је упамћен као човек љубави. Они су овде више пута долазили и он им је доста помогао својом мудрошћу и својом љубављу. Нека је његов спомен вечни и нека се за све нас моли Господу Исусу Христу и његова молитва да надахњује Вас, драги Владико Исихије, у служби у овој богомспасаваној епархији – рекао је на прилично добром српском језику Архиепископ Георгије у свом обраћању након одслуженог помена у саборном храму.

Боравак у Ваљевској епархији Архиепископ Георгије је наставио у манастиру Лелић, где је заједно са домаћином Владиком Исихијем одслужио  Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свог секретара протојереја Петра, архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, старешине манастира Лелић игумана Георгија и ђакона Момчила Димитријевића и Александра Панића. Богослужење је заокружено појањем тропара Светом Владики Николају, чији лик и дело уживају велико поштовање међу верним народом које Архиепископ Георгије духовно предводи.  Обраћајући се учесницима молитвеног сабрања, гост из Слоовачке подсетио је на догађај од ког се управо у данашњем дану навршио један век. Наиме, управо 9. септембра 1921. године у Саборној цркви у Београду Свети Владика Николај, заједно са Патријархом Димитријем и архијерејима Српске Православне Цркве, рукоположио је Владику чешког и моравског Горазда, потоњег новомученика, данас молитвеног заступника пред престолом Божјим свих православних народа. Вођен тиме, Архиепископ Георгије дошао је у задужбину Лелићког Златоуста да захвали Богу и Светом Владики Николају за ове везе које нас, православне Србе, Чехе и Словаке, кроз векове спајају. Те везе учврстио је блаженопочивши Владика Милутин, а свој печат пастирске љубави пружао им је и пружа данашњи Епископ ваљевски Г. Исихије, навео је Архиепископ Георгије.

Све вас, драги Владико, оци, браћо и сестре, молим да поменете у молитвама нашу малу помесну Цркву. Ми смо ваши, а ви сте наши. Наши преци, Климент, Ангеларије и Сава, дошли су код вас из Велике Мораве и донели вам писмо и Свето јеванђеље. Кад је то код нас упропашћено, ваша Црква, ваши архијереји обновили су Православље у Чешкој, Словачкој и Карпатској Русији. Нека нас Бог, молитвама наших отаца, сачува у здрављу духа, душе и тела! Сваки сусрет брата са братом је велики Божји благослов – део је дирљивог обраћања Архиепископа Георгија у манастиру Лелић.

Речима братске љубави, која се увек актуализује у Светој Литургији, Владика Исихије надовезао се на обраћање драгог госта.

Личност Владике Николаје јесте велика спона у којој се огледа наше заједништво. Знамо колико се он трудио око обнове Православља у чешким, моравским и словачким крајевима. Знамо да су његове свете молитве и тада биле са свима нама. Оне продужавају и данас да буду са нама и залог су нам за наше животе и труд на усавршавању и изградњи Цркве у нашим крајевима – истакао је Владика Исихије.

Како је култ Светог Владике Николај веома развијен међу православнима у Чешкој и Словачкој, Владика Исихије даривао је делић његових моштију Архиепископу Георгију. Да им на поклоњење буде увек доступан, а својим присуством нове генерације подстакне да упознају и сачувају све оно што су у славу Божју наши преци у молитвеном заједништву створили.


Извор: Епархија ваљевска