Type Here to Get Search Results !

Празник Свете Текле – слава Даниловграда, богослужио Владика Кирило

 

У суботу 9. октобра 2021. године Даниловград је прославио своју славу, која је уједно и слава саборног даниловградског храма Свете првомученице Текле Равноапостолне.


Свету архијерејску литургију у храму Свете Текле служио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички господин Кирил, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа Божијега.

Након прочитаног одјељка из светог јеванђеља, Владика Кирил се обратио присутним вјерницима архипатирском бесједом, у којој је истакао врлине Свете Текле, упоредивши је са мудрим девојкама из јеванђелске приче Христове, која је на литургијском сабрању прочитана.

На крају Свете литургије улицама Даниловграда је пришла славска литија. Литија је прошла до мјеста градње новог саборног храма Свете Петке, гдје се вјернима обратио протојереј-ставрофор Слободан Зековић, дугогодишњи парох даниловградски, који је у свом обраћању дао преглед борбе за добијање дозволе за градњу храма.

Након литије испред храма Свете Текле освећен славски колач, који су ове године принијели домаћини славе господа Зарија Вуковић и Милован Јоксимовић, који су све присутне угостили за трпезом љубави, уз пригодни културно-умјетнички програм.

За домаћине славе наредне године пријавили су се господа Игор Ђуровић и Милорад Чамџић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска