Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Као што мајка не заборавља своје дијете, тако ни Пресвета Богородица не заборавља своју Цркву

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Покров Пресвете Богородице, храмовску славу манастира Горњи Брчели, Свету службу Божију у овом манастиру у Црмници.


Саслуживали су му: протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намјесник барски, протојереј Бранко Вујачић, парох подгорички, јеромонах Никон (Кокотовић), настојатељ манастира Доњи Брчели, јереј Крсто Пламенац, парох црмнички, јерођакон Сионије (Зорић) и ђакон Дејан Томовић.

Након заамвоне молитве благосиљан је и пререзан славски колач.

У архипастирској бесједи на крају Службе Митрополит Јоаникије је рекао да се Пресвета Богородица изнад свега прославља као мајјка Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.

“И сви остали њени празници заправо су везани за то – ми је прослављамо као Мајку Божју. Али, прослављамо је и као нашу заступницу, као брзу помоћницу, као ону која нас никада не оставља – и када ми заборављамо и на Бога и на свеце и на Пресвету Богородицу. Јер, као што мајка не заборавља своје дијете, тако ни Пресвета Богородица не заборавља своју Цркву нити било мкојега хришћанина”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Пресвета Богородицу увијек ту да нас као мајка утјеши, да нас охрабри и да нас изведе на прави пут и избави из искушења.

“А то значи да нас својом љубављу мајчинском приведе своме сину Господу Исусу Христу. Јер, ми смо као људи често у тој ситуацији да немамо слободе да станемо пред лице Бога живога и да с Њиме разговарамо, иако смо на то призвани”, објаснио је Владика.

Објаснио је да се тада лакше обраћамо Његовим светима, посебно Пресветој Богородици која је извор милости.

“Која као Мајка Божија има ту слободу да нас увијек заступа пред престолом Божјим, пред Сином својим, пред вјечним судијом и Спаситељем нашим”, нагласио је он.

Митрополит Јоаникије је подсјетио да је Господ дошао у овај свијет као Спаситељ, али и да ће се појавити и као судија.

“Наравно, ми ћемо бити осуђени ако будемо занемарили Његову љубав. Бићемо, заправо, удаљени од Његовога лица, нећемо моћи да станемо пред лице Његово од стида и од срама. Али, дај Боже да сви стекнемо ту слободу молитвама Пресвете Богородице, да будемо заједно и са њом и са Сином њеним. А ту слободу треба да стекнемо још овдје, у овоме животу”, рекао је Владика.

Говорећи о томе како је установљен данашњи празник рекао је да је потребно да се отворе наше духовне очи да бисмо видјели покров Пресвете Богородице.

“Он је невидљиво увијек над свима нама. Али, да би се људи заиста увјерили, он се у једном моменту појавио и видљиво. Наравно, изаткан је од љубави Пресвете Богородице, од љубави Божје, од славе Божје, од милости, од Божјег промишљања о нама. То је духовни покров који се појавио видљиво”, казао је Владика Јоаникије.

Митрополит је вјерне позвао да умјесто фотоапарата и мобилних телефона отворе своја срца да се тако пробуде њихова духовна чула да би могли поцрпити Божју благодат и Божју милост која на нас силази невидљиво.

“Невидљиво, али реално и стварно. И препорађа нас, и обнавља нас, и даје нам нови живот и нову снагу и нову радост. И освећује нас Божја благодат да бисмо могли носити крст свој и служити Господу”, закључио је Митрополит Јоаникије благосиљајући мати игуманију Георгију, њено сестринство и све који у овом манастиру учествују у Светим службама, посјећују и помажу ову обитељ.


Извор: Митрополија црногорско-приморска