Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије у Сарајеву: У букету различитости испевава се хармонија космичка као песма у славу Божију

 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је 16. октобра 2021. године, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, након свечаног дочека, поручио: 

"Моје срце је испуњено истинском радошћу, радошћу духовном, радошћу у Богу што сам по благослову и позиву Вашег Високопреосвештенства данас заједно са свима вама овде под сводовима овог предивног храма сазданог у славу и у част Пресвете Богородице и што сам у овом, опет морам рећи – предивном граду Сарајеву, у овој земљи, на овим просторима. У граду који је опточен планинама и као да је заробљен у њима и затворен у себе, а заправо, од почетка свога настанка веома широкогруд град, отворен на све четири стране света, у који су долазили људи из различитих крајева, са различитим искуствима доносили дарове у њега, а исто тако обогаћени из њега одлазили".

"Историја овога град, историја ових простора нас учи да смо после сваког промашаја и једнострано и заједничког пада опет налазили начина да препознамо једни друге, да препознамо да смо потребни једни другима и да можемо да идемо даље. Стога не треба да нас чуди што смо међусобно толико проћети – и комшијски и културно и економски и политички, али и родбински често. Ништа то засигурно није случајно. Све је то израз промисла Божијег, дара Његовог и љубави Његове", истакао је у својој беседи у Сарајеву Патријарх Порфирије. 

„Као задатак имамо да не дозволимо да нас предупређује неко, и то мислим на све људе који живе овде, да нас учи и показује и указује на то да треба да будемо верни речи Божијој, речи Христовој. Не треба да дозволимо да будемо спремни, не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује на то да, као они који верујемо у Бога, треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуства и љубав међусобно, што је много више од једног спољашњег политичког и политикантског често дијалога. Треба да оставимо високе и високопарне речи и високосветске политике и теорије и да се спустимо на најнижу могућу тачку вере у Бога“, поручио је Свјатјејши и додао: „Довољно је да се спустимо на веру обичног, једноставног човека, да се спустимо на дно своје душе, да не тражимо споља решења него ту у себи, у молитви, да чујемо глас Божији, да чујемо реч Његову, која ће засигурно рећи с једне стране - буди то што јеси и мораш знати ко си, мораш знати свој посебан печат. Мораш знати да си непоновљив, али исто тако мораш знати да је свако непоновљив и да у сазвучју непоновљивости, у букету различитости испевава се хармонија космичка као песма у славу Божију“, казао је у Сарајеву Патријарх Порфирије.


Извор: Телевизија Храм