Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру на Крстовдан служио велико водоосвећење


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на Крстовдан у Цетињском манастиру велико водоосвећење. Претходно је служена Света литургија, којом је, уз Митрополитово молитвено учешће, началствовао протојереј Душан Биговић, коме су саслуживали игуман Пајсије (Ђерковић), јеромонах Гаврило (Раичевић) и јерођакон Сионије (Зорић).


Звучни запис беседе


Након водоосвећења Митрополит Јоаникије је рекао да већ прослављамо Богојављење, иако је Крстовдан, дан поста и молитве.

“Господ Исус Христос крстио се у ријеци Јордану, не зато што је Њему крштење било потребно него да у јорданским водама устроји нама крштење и обновљење наше природе и да нам преко ове свете воде дарује воду вјечнога живота. Да Духом својим Светим испуни наше душе и наша срца. Божјом милошћу, Божјом силом, мудрошћу и Божјом славом да нас испуни”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да данас пјевамо како се воде радују видећи Господа који долази.

“И заиста, то јесте велико чудо како ова вода, која би се по нашем неком расуђивању показала као неосјетљива, као мртва, има такву осјетљивост да прими Божју благодат, да прими освећење и да преко ње и ми добијамо освећење. А треба имати у виду да је и наш организам у највећем дијелу састављен од воде. А ево, ова вода освећена, она се претвара кроз вјеру, кроз молитву, у воду живота. Доноси благодат Светога Духа, доноси здравље, доноси исцјељење. И зато треба сви хришћани да узму од ове свете воде и да је у току године држе у своме дому и да, када год осјете потребу, помоливши се Богу пију од ове воде”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска