Type Here to Get Search Results !

Четрдесетодневни помен блаженопочившем схиархимандриту Јоилу (Булатовићу)

У четвртак, 31. марта 2022. године навршило се четрдесет дана од упокојења схиархимандрита Јоила, дугогодишњег настојатеља манастира Ћириловац. Тим поводом је Свету архијерејску литургију пређеосвећених дарова у овој обитељи служио Његово Преосвештенство епископ будимљанско-никшићки господин Методије са свештенством, монаштвом и бројним народом Божијим.


На крају свете литургије одслужен је парастос блаженог спомена оцу Јоилу. По завршетку парастоса, власника Методије се присутнима обратио бесједом у којој је похвалио вјеру оца Јоила, истичући да је он посљедњи из плејаде великих духовника наше Цркве. Осврћући се на његов живот, владика је нагласио да је напуштајући школско просвећивање, он себе посветио духовном просвећивању људи, особито у вријеме док је био у светињи Острошке обитељи. Такође, владика је навео да је та духовна веза са пресветом и просвећивањем надахнула оца Јоила да свој манастир посвети управо словенским просветитељима Ћирилу и Методију. Ови су манастири, по ријечима владике, никли управо на гори, јер су горе остале чисте и незагађене људском греховношћу. 

Након окончања свете службе, владика је са свештенством и вјерним народом отишао на гроб оца Јоила и ту одслужио мали помен, након чега су присутни угошћени на заупокојеној трпези коју је припремило манастирско братство.


Извор: Етос