Type Here to Get Search Results !

Храм Светог Саве: Литургија и помен блаженопочившем патријарху Иринеју


На празник Успенија Пресвете Богородице, 28. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

У поучној беседи, Владика Јустин је говорио о данашњем празнику и рекао да је овај празник све оно супротно од онога како ми доживљавамо смрт ближњих наших. Он није више растанак, него је сједињење, није туга, него је радост и у коначном исходу, није смрт, него живот. Јер управо Она која је родила Пут, Истину и Живот, која је мајка свих мајки, Пресвета Богородица, није могла да буде задржана у оковима смрти. Они који верују у Христа распетога и васкрслога, који се труде да испуњавају Његове свете заповести, љубави према Богу, ближњима и себи, они који долазе у свету цркву и причешћују се Телом и Крвљу Његовом, који су лекови бесмртности, и гарант вечнога живота, немају чега да се плаше и то је порука данашњег празника.

Владика је нагласио да данашњи празник и читав наш живот упркос свим искушењима, бурама, тешкоћама и проблемима, препрекама на које свако од нас наилази у своме животу, за онога ко верује у Христа, нема чега да се плаши, него да са вером у Њега, са радошћу, са оптимизмом, са љубављу, живи овај живот и да га дели са ближњима својим.

Након свете Литургије и молебана, Владика Јустин служио је помен блаженопочившем патријарху Иринеју, уз саслужење свештенства Храма Светог Саве.

На светој Литургији Владици је саслуживало свештенство Архиепископије београдско-карловачке као и војни свештеник Војне академије мајор Немања Петровић.

После свете Литургије служен је молебан поводом завршетка школовања кадета 143. класе Војне академије, 142. класе војног ваздухопловства Војне академије и 8. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије.

Молебану су присуствовали сви кадети завршних година са начелником Војне академије пуковником ванредним професором проф. др Срђаном Благојевићем и члановима колегијума Војне академије.


Извор: Храм Светог Саве