Type Here to Get Search Results !

Епископ Теодосије: Да ничу храмови, да се рађају деца


Владика рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије служио је данас Свету архијерејску литургију и освештао новосаграђени храм посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Луки у селу Грабовац на подручју општине Звечан.


Обраћајући се верницима окупљеним овим свечаним поводом, Владика Теодосије је подсетио на први јерусалимски храм, који је у славу Богу Сведржитељу, подигао Соломон, син Давидов. Додао је да је велики дар Божји и благослов, да и ми, у ово наше време, можемо да подижемо храмове у којима ће, како је рекао, “обитавати Господ” који се не може сместити ни у целу васељену.

“Али, Господ снисходи људима, Господ све чини што је за наше спасење, и прима наш дар, наш жртвеник.Чини га светим местом, где обитава слава његова”, поручио је Владика Теодосије.

Говорећи о Светом Луки, коме је посећена ова светиња, Владика је напоменуо да је он био уметник – писац и сликар пун љубави према Богу, па је тако он био тај који је описао живот Христов у Јеванђељу и израдио прву икону Мајке Божје.

“Овај храм јесте дело руку мајстора и свих оних који су приложили од себе, одвојили, да би се он завршио. Бог зна њихова имена и нећемо их поименице помињати. То и ви добро знате, на челу са оцем Богомиром Стевићем, кога смо већ одликовали напрсним крстом и немамо чиме више да га одликујемо… Али није ни добро да примимо све овде, на земљи. Треба нешто оставити и да буде награда на небу”, рекао је Владика.

На крају је истакао да је ово дан који је Господ дао да се радујемо, да ничу храмови, да се рађају деца, а ми да будемо верни нашем предању и светој косовско-метохијској земљи.

Владика Теодосије одликовао је Витомира Јокића и Драгана Милићевића из Грабовца граматама за како се каже у образложењу “постојану љубав према светој вери православној и за ревност према храму Божјем и његовом благољепију”.

Поред великог броја верника, Литургији су присуствовали и помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и Борислав Тајић, као и представници локалних самоуправа.


Извор: Митрополија црногорско-приморска