Type Here to Get Search Results !

Терористи убили преко 4.000 хришћана у Нигерији од почетка 2022. године


Исламске џихадистичке групе у Нигерији убиле су најмање 4.020 и киднаповале више од 2.300 хришћана само у првих 10 месеци 2022. године, наводи се у извештају који је објавило Међународно друштво за грађанске слободе и владавину права, пише Christian Today.


На пример, екстремисти из номадског пастирског народа Фулани (Фулбе) и сродних исламистичких терористичких група убили су 2.650 хришћана између јануара и октобра.

Само у држави Замфара на северозападу земље терористичке групе, укључујући Западноафричку об ласт Исламске државе (то је Боко Харам) и Ансару (Авангарда за заштиту муслимана у црној Африци), убиле су 450 хришћана, а бандита из  народа Фулани – 370 хришћана.

Фулански насилници и друге наоружане џихадистичке групе „које су у пријатељским односима са влашћу", киднаповали су више од 2.315 хришћана, од којих је њих 1.401 киднаповано између јануара и јуна, а 915 између јула и октобра.

Око 10 одсто, или 231 од 2.315 отетих хришћана, можда никада неће моћи да се врате својим породицама или су „највероватније убијени у заточеништву, јер су одбили да пређу на ислам или нису могли да плате огромну откупнину за себе“. У просеку је месечно убијено више од 400 хришћана, а киднаповано њих 231, или 13 убијено и 8 хришћана киднаповано дневно.

Извештај долази отприлике два месеца након што је америчка Комисија за међународну верску слободу (USCIRF) упозорила да се стање верских слобода у Нигерији и даље погоршава због све већег насиља недржавних чинилаца.

„Последњих година се насиље од стране недржавних чинилаца повећало у већини области Нигерије, што је довело до катастрофалних хуманитарних последица и кршења људских права, укључујући, али не ограничавајући се на нападе мотивисане верском мржњом“, наводи се у извештају USCIRF о кршење верских слобода грађана најмногољудније афричке земље.

Такође се наводи да је најмање 60.000 хришћана убијено у Нигерији у протекле две деценије, а између јула 2009. и јула 2021. г. процењује се да је око 10 милиона људи насилно протерано из својих домова у северној Нигерији, где је екстремистичко насиље било посебно брутално. За то време нападнуто је око 2.000 хришћанских школа.

Екстремистички злочини су обухватали „убиства (укључујући масакре), сакаћење, мучење, киднаповање, узимање талаца, силовање, злостављање малолетних девојчица, присилне бракове, нестанке, изнуду, присилно преобраћење и уништавање или паљење кућа, богомоља и образовне установе.

Многи су изразили забринутост због неактивности државних в ласти у земљи, да споро позива терористе на одговорност за пораст убистава и киднаповања, за које активисти за људска права упозоравају да су већ достигли ниво геноцида.

У свом извештају USCIRF је препоручио да амерички Стејт департмент оквалификује Нигерију као земљу од посебне забринутости на основу „систематских, сталних и невиђених кршења верских слобода“.




Извор: Рravoslavie.ru