Type Here to Get Search Results !

Хиротонисан Епископ хвостански г. Алексеј (Богићевић)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 13. новембра 2022. године у Спомен-храму Светог Саве на Врачару светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Алексеја (Богићевића) у чин Епископа хвостанског, викара Патријарха српског.

Беседа Патријарха српског Порфирија на хиротонији Епископа хвостанског Алексеја

Повезане вести:

Наречење архимандрита Алексеја (Богићевића) за Епископа хвостанског

Животопис Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског г. Алексеја (Богићевића)

Повезан садржај

Ђакон проф. др Ивица Чаировић о Епархији хвостанској и титули викарног Епископа

Епископ - икона Христова

Радио Беседа: Светотајинско богословље - Епископ - икона Христова у Евхаристији

Радио Беседа: Светотајинско богословље - Тумачење чина хиротоније у свештени епископски чин - први део

Радио Беседа: Светотајинско богословље - Тумачење чина хиротоније у свештени епископски чин - други део

Предстојатељу Српске Православне Цркве су саслуживали Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован; Његово Високопреосвештенство Митрополит брегалнички г. Иларион; преосвећена господа епископи банатски Никанор, бачки Иринеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, браничевски Игњатије, зворничко-тузлански Фотије, милешевски Атанасије, брегалнички Марко, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид, славонски Јован, бихаћко-петровачки Серхије, нишки Арсеније, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, марчански Сава; изабрани епископи хвостански Алексеј, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије, липљански Доситеј и топлички Петар; игумани хиландарски Методије и мрзенички Тихон; архимандрити Агатон и Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; као и многобројно свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве.

На почетку свечаног чина хиротоније изабраног и нареченог Епископа су најстарији архимандрит и протођакон извели кроз царске двери на солеју, где су око Патријарха стајали сабрани отачаствени архијереји. Том приликом после три привођења, док је у руци држао својеручно написано изложење православне вере, на питање Његове Светости Патријарха Порфирија: „Ради чега си дошао и шта иштеш од наше смерности?“, изабрани и наречени Епископ је одговорио: „Хиротонију архијерејске благодати, Светејши Владико, по сагласности и клирика најсветије Епископије хвостанске“. Затим су изабраног и нареченог Епископа Патријарх и архијереји испитали какву веру он исповеда, на шта је одговорио Никео-цариградским Символом вере и Опширинијим исповедањима вере у којима је изложио догмате Свете Цркве са заветовањима на верност Цркви.

Тада је изабрани и наречени Епископ узео свето Јеванђеље и потписано Исповедање вере и принео их Патријарху, који је исто ставио у Јеванђеље. Патријарх Порфирије је након тог чина предао Јеванђеље изабраном и нареченом Епископу, те су га затим увели у олтар на јужне двери. Одмах затим је почела света архијерејска Литургија, да би, по освештаној богослужбеној пракси, након Трисвете песме, два протопрезвитера извела из ђаконика изабранога за хиротонију и довели га на солеју пред Царске двери, одакле је вођен двојицом архијереја уведен у олтар где је трипут обишао Часну Трпезу. У сваком опходу наречени и изабрани Епископ је целивао Часну Трпезу, док га је сваког пута Патријарх благосиљао Часним крстом. Након тога, архијереји су привели изабраног Епископа пред Часну Трпезу, где му је Патријарх на главу положио крај омофора, а архијереји отворено Јеванђеље. Потом су сви положили руке на њега, док је патријарх Порфирије читао молитве хиротоније. По завршетку молитви Патријарх је новохиротонисаног епископа Алексеја обукао у сакос и омофор, а затим положио на њега крст, панагију (енколпион) и архијерејску митру свечано узглашавајући: „Аксиос!“ и „Достојан!“, што су сво свештенство и народ у радости отпевали.

Поред многобројног благочестивог верног народа, свечаном богослужењу су присуствовали директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић и угледне личности из културног и научног живота престонице.


Извор: Инфо-служба СПЦ