Type Here to Get Search Results !

Кијевска лавра одговара на расколничке тврдње: Одани смо Цркви и митрополиту Онуфрију

Свештенство и братија Успенске Кијево-печерске лавре поново су потврдили верност светој православној вери у канонској Украјинској православној цркви и свом вољеном предстојатељу, Његовом Блаженство митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.


Њихово саопштење, објављено јуче на сајту Лавре, служи као одговор „митрополиту“ Епифанију Думенку, поглавару расколничке „Православне цркве Украјине“, који је недавно поновио своју тврдњу да многи монаси Лавре намеравају да пређу у његову структуру када то буде безбедно за њих.

Думенкова изјава спада у тешку државну и расколничку пропаганду која има за циљ потпуно избацивање Православне цркве из Лавре у корист безблагодатних расколника.

Али упркос притисцима, Лавра остаје верна:

„Ми, свештенство и братија Свето-успенске Кијево-печерске лавре, у овом страшном часу ратних збивања и изузетно тешких искушења за Украјину, апелујемо на сву верну децу УПЦ.

Са великим болом морамо констатовати да су упркос чињеници да су према украјинском законодавству „све религије, вероисповести  и верске организације једнаке пред законом, а постављање било каквих предности или ограничења једне вере, вероисповести или верско организовање у односу на друге није дозвољено“, доживљавамо злостављање у нашим делатностима и верском животу. Конкретно: врше се претреси, покрећу кривични поступци, изричу санкције, блокирају банковни рачуни, подижу се све врсте препрека за обављање богослужења, цркве се незаконито и насилно одузимају, чују се претње и блаћење преко средстава информисања.

У највећим црквама Кијево-печерске лавре сада немамо право да обављамо богослужења, и то: у Трапези коју смо потпуно обновили и у Успенском Саборном храму – највећем међународном православном храму, буквално подигнутом из рушевина.

На сајту нашег манастира регистровано је правно лице са скоро идентичним називом, а то је верска организација Свето-успенске Кијево-печерске лавре (мушки манастир) Украјинске православне цркве (ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА УКРАЈИНСКЕ). Штавише, у својим недавним изјавама и интервјуима, њен старешина Епифаније (Думенко) изразио је уверење да ћемо ми, братија Кијево-печерске лавре, прећи или наводно хтети да пређемо на „ПЦУ“. Међутим, постоји једноставно питање на које се не може потврдно одговорити: како се неки хришћанин може молити у цркви са разбојницима који су први протерали чланове Тела Христовог са овог светог места, а настављају да то чине и у другим местима наше државе,  а затим их позвати на „заједничку молитву“?

Будите уверени да се трудимо да заштитимо како наш манастир, тако и непроцењиви опит монашке школе који се развијао током дугог периода њеног постојања.

Наша историја од пре једног века даје нам чврстину и поверење у наш изабрани положај. Читајући је поново, чудите се колико сличности има између онога што се тада догодило и онога што се дешава сада. Тада су уз помоћ ГПУ (Државне политичке управе) заплењене све цркве у Лаври. Обновитељска „Жива црква“ се надала да ће уз помоћ ГПУ-а и монаштво узети на своју страну заједно са црквама. Али од више од пет стотина монаха, само њих десет је кренуло погрешним путем, и убрзо су се покајали.

Трудимо се да наставимо ову традицију верности, па ако чујете од некога (ко год то био) да смо променили став, немојте веровати. Не напуштамо своју веру (било у целини или делимично), прожету светошћу прошлих векова, у корист политичких манипулација које се стално мењају. Током овог периода доживели смо шест председника и не можемо им се повиновати ако би ово потчињавање одводило од Истине, јер ми нисмо политичке присталице, већ деца Божја.

Стога вас уверавамо да смо били, јесмо и бићемо у Истини и верни нашој канонској Цркви и њеном предстојатељу, Његовом Блаженство митрополиту Онуфрију.

Молимо вас за молитвену подршку. Нека је са свима нама благослов Господа нашег Исуса Христа, као и молитвено заступништво Богородице и свих светих Кијевских пећина.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com