Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије служио Литургију пређеосвећених дарова у Цетињском манастиру

Митрополит Јоаникије: Свети Јован Крститељ и по смрти је био Претеча Христов


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 9. марта, на празник Првог и другог обретења главе Светог Јована Крститеља, Литургију пређеосвећених дарова  у Цетињском манастиру, који чува десну руку Крститеља Господњег. Саслуживало је свештенство намјесништва цетињског и свештеномонаштво цетињске светиње.

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је подсјетио да се данас када прослављамо Прво и друго обретења главе Светог Јована Крститеља, молимо пред његовом Десницом која је крстила Господа Исуса Христа у ријеци Јордан. По његовим ријечима за њу се дуго времена није знало гдје је, “али Божији промисао је тако устројио да се она нађе у Црној Гори и да се обрете у Цетињском манастиру”.

“Све што је везано, све што знамо о Светом Јовану Крститељу је чудесно и све нас води ка Христу. Он је Претеча Господњи и по своме зачећу и по рођењу и по своме животу. Једини он је постигао ту висину духовнога савршенства, да се за њега говори да је живио овдје на земљи као Анђео, због чега се често слика са анђелским крилима”, бесједио је Владика Јоаникије.

Прослављајући Обретење чесне главе Светог Јована Крститељ, сјећамо се и његове мученичке кончине у овоме свијету, која указује на Христово распеће и на Христову живоносну смрт.

“Он је и по смрти био Претеча Христов и није чудо што се овај празник прославља углавном на почетку поста, ријетко ван поста. Он указује на Велики петак, али се прославља празнично иако је пост”, поучио је сабране Митрополит и појаснио да је то због тога што је обретење и што је Господ показао и указао на његову свету службу као Претече Христовога и тим обретењем, као што је указао у вријеме његовога живота.

Даље је казао да се за Светог Јована Крститеља говори да није учинио ни једно чудо, макар није записано, није ни једнога болесника исцијелио, хромога подигао, мртвога васкрсао, али са друге стране, он је учинио безброј невидљивих чудеса:

“Колико је савјести људских препородио, колико је грешника обратио! А то су велика чуда равна онима када се догађа васкрсење из мртвих. Обратити грешника у праведника, то је у неком смислу и веће него васкрснути мртваца, јер Свето писмо живот у гријеху изједначава са смрћу и то је смрт прије смрти и једино може човјек да побиједи ту смрт кроз покајање, преумљење и кроз обраћење, а Свети Јован Крститељ чинио је та невидљива чудеса безбројна.”

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је појаснио да се можда говори да Јован Крститељ није учинио ни једно чудо видљиво, да бисмо обратили пажњу на невидљива чудеса која је учинио у вријеме његове службе на земљи, а и  до дана данашњега:

“И тако ће бити до скончанија свијета и вијека, јер он приводи душе људске Христу, спасава и тиме их приводи спасењу. И он је Претеча Господњи и онај који иде пред лицем Господњим да поравна путеве Његове и да нама учини те путеве доступним, да станемо на ту стазу покајања и преумљења и да се упутимо ка Христу. Нека буде на здравље и на спасење овај празник, на препорођење наших савјести и измирење и са Богом и са нашом савјешћу и са ближњима. Да нас на такав начин Свети Јован Крститељ још дубље учврсти у вјери, врлини, љубави, доброти и у свему ономе што је духовни, прави истински садржај нашег живота. Амин, Боже дај!”


Извор: Митрополија црногорско-приморска