Type Here to Get Search Results !

Васкрс у Подгорици


Митрополит Јоаникије: Наш велики пјесник Ловћенски Тајновидац Петар II  Петровић Његош завршава Лучу микрокозма у славу Васкрсења Христовога: Воскресењем смрт си поразио, небо твојом хвалом одјекује, земља слави свога спаситеља!

“Васкрсење Христово јесте догађај који се догодио у давној прошлости, али њега вријеме не може обухватити. Слава Васкрсења Христовога прожима дане и године, и вјекове и вјечност. Ово је небоземна радост, анђели на небесима славе Господа због Његове жртве, због Његових страдања које је примио ради спасења рода људскога, а сви ми остали славимо га због Његове побједе над смрћу. Веома ми је драго што вас видим овдје данас све заједно, одрасле и дјецу, људе и жене, и што смо сви данас једним устима, једним срцем пјевали у славу Васкрсења Христовога”, казао је данас, на Васкрс, 16. априла 2023. љета Господњег, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије у свом архипастирском обраћању у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје је служио Васкршњу литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Високопреосвећеном Митрополиту саслуживало је подгоричко свештенство уз молитвено учешће многобројних вјерника главног града Црне Горе, који су се постом и молитвом припремили за Свето причешће на највећи хришћански празник.

Централној свечаној Васкршњој литургији присуствовали су и новоизабрани предсједник Црне Горе, господин мр Јаков Милатовић са породицом, као и новоизабрана предсједница Скупштине Главног града, Јелена Боровинић – Бојовић са породицом.

Током Литургије одговарали су чланови Храмовног хора „Свети апостол и јеванђелист Марко“.

У току Литургије протојереј-ставрофор Далибор Милаковић прочитао је Васкршњу посланицу вјерном народу Његове светости Патријарха српског господина Порфирија са свим архијерејима Српске православне цркве.

На крају Литургије, након причешћа вјерних, празник је сабранима честитао Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Заједничарење и прослављање свехвалног Васкрсења Христовог након евхаристијског сабрања настављено је за свечаном трпезом љубави.


Извор: Митрополија црногорско-приморска