Type Here to Get Search Results !

Патријарх румунски освештао црквено обданиште

Букурештанска архиепископија Румунске православне цркве отворила је своје прво обданиште у новије време у јуну 2021. г. А у уторак 11.јула 2023. обданиште светог пророка Данила свечано су освештали Његово Блаженство патријарх Данило и Његово Преосвештенство епископ праховски Тимотеј, јавља Базилика.


Обданиште има скоро 60 уписане деце; у њему се изводи и бесплатан програм наставе из математике, француског и енглеског језика. У центру се одржавају и бесплатни летњи кампови за децу која добро уче, али имају финансијских тешкоћа.

Освећењу су присуствовали представници жупанијских и локалних власти и друштвених, образовних и административних институција. Отварању је присуствовало 13 градоначелника из околних градова, родитељи деце уписане у обданиште, запослени у обданишту и симпатизери.

„Образовање је средњорочно, дугорочно и вечно улагање“, рекао је Патријарх на чину освећења

Старање Цркве за породицу и образовање јесте „константа у животу румунског народа“, додао је он, истичући важност година формирања које деца проводе у јаслицама и вртићима.

„…Деца се сматрају личностима које имају одређен циљ, а то је њихово духовно узрастање у љубави према Пресветој Тројици и у љубави према Цркви, породици, друштву и у животу у свету по Јеванђељу милосрдне љубави Христове како би стекла живот вечни“.

Паттријарх Данило је казао да су деца створена по обличју Божанских Лица и да су сједињена са Богом Светим Крштењем и Светом Евхаристијом.

Као поклон новом обданишту Његово Блаженство је приложио икону Богородице са Дететом Христом, „као икону благослова коју Христос Господ дарује Цркви Својој и као икону Богородичине љубави према свој деци у свету.”


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com