Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ УПЦ: Сваки народ остаје на позориници историје све док искрено верује у Бога


«Напади на Цркву не доприносе томе да милост Божја остаје у нашој многострадалној Украјини».


Живот по заповестима Божјим и унутрашње јединство гаранција су доброг стања и опстанка народа на својој земљи. Ово је изјавио Предстојатељ Украјинске православне цркве Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије у проповеди на Дан независности Украјине 24. августа 2023. године.

„Побожан живот по заповестима Божјим јесте гаранција дугог и доброг стања и опстанка сваког народа на својој земљи. Сваки народ остаје на историјској позорници све док искрено верује у Бога, моли Му се и тражи Његову заштиту. Свето писмо сведочи да „ако Господ неће градити дома, узалуд се муче који га граде; ако неће Господ чувати града, узалуд не спава стражар“ (Пс 127,1), истакао је Његово Блаженство митрополит Онуфрије.

С тим у вези, наставио је Предстојатељ, забрињавају дешавања у верском животу наше државе. Заузимања цркава, клеветања и протеривање из њих верујућих грађана Украјине, клеветања Украјинске православне цркве, отворени атеизам и неверовање, испољени током Великог поста код Кијево-печерске лавре – „не доприносе томе да милост Божја остаје у нашој многострадалној Украјини“.

„Када се један део нашег народа моли, а други богохулно игра наоколо; када један део нашег народа иде у цркве на молитву, а други га истерује одатле, запечаћује и затвара цркве – све су то знаци трагичне поделе која штети духовном јединству народа, руши осећај консолидације народа око заједничких циљева и, сходно томе, штети независности наше државе. Не може бити пуноправне независности без унутрашњег јединства народа“, нагласио је Његово Блаженство митрополит Онуфрије.

Предстојатељ УПЦ је изразио уверење у то да док се боримо за обнову територијалног интегритета Украјине, „не може се истовремено рушити духовни интегритет нашег народа“.

„И, вероватно, највише од свега, оно што бих данас пожелео свима нама у Украјини јесте да осетимо бол једни других и да перемо и зацељујемо ране једни другима. Не само телесне, већ посебно ране срца и душе. И да својим поступцима не повређујемо ближње, него да им служимо, помажемо. Наиме, осећај бола једни других, осећај заједничког бола зближиће нас, ујединити, ојачати као нацију и народ“, закључио је Предстојатељ Украјинске православне цркве и призвао на све Божији благослов.


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org