Type Here to Get Search Results !

Литургијско сабрање у Самариновцу


Духовски уторак, 25. јуна 2024. године, торжествено је прослављен светом архијерејском Литургијом у цркви Свете Тројице у Самариновцу. 


Евхаристијско сабрање предводио је Његово Високопреосвештенство Митрополит тимочки господин Иларион уз саслуживање протојереја-ставрофора Трандафира Јанковића, Ђорђа Јокића, Ранка Алескића, протонамесника Марјана Керчуља и Новака Бојанића и архиђакона Илије. На литургијске прозбе одговарао је Хор неготинског Саборног храма.

У празничној беседи владика је подучио вернике да приликом прослављања црквених празника не треба стављати поштовање народних обичај на прво место чиме се често занемарује суштина и смисао празника на који се односи. Његово Високопреосвештенство је саветовао да љубав према Богу и ближњима, молитва, покајање, одлазак на свете литургије и припрема за свето причешће нарочито у празничне дане треба да буду верницима на првом месту, док остали традиционални манифести јесу лепи обичаји али нису суштина на коју се може свести посвећеност Цркви.

Након свете Литургије, житељи Самариновца су са својим владиком наставили прослављање празника за славским трпезом.


Извор: Епархија тимочка