Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у Доњем Острогу: Људи испуњени вјером увијек ће имати Божију помоћ

Трећег дана Педесетнице, на Духовски уторак, 25. јуна 2024. љета Господњег, Његово високопреосвештенство Aрхиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је са свештенством Свету архијерејску литургију у Цркве Свете Тројице у Доњем Острогу.


У архипастирском слову Митрополит Јоаникије, говорећи о значају празника Педесетнице, нагласио је да колико год се трудили да растумачимо оно чудесно хујање вјетра и тајанствене гласе и звуке који су се чули приликом силаска Светога Духа на апостоле, докле су се заједно молили у недјељни дан на Сионској горници, ми не можемо да уђемо потпуно у тајну тог великог догађаја. Али, нагласио је, кроз вјекове је доживљавамо и обнављамо и сјећамо се тог чудесног догађаја као да смо његови учесници, јер сва Божанска дјела која су се догодила у прошлости, не могу да остану тамо, нити их вријеме може потиснути. Она имају вјечни смисао и вјечно дејство. Ти догађаји су нама увијек савремени и као такве их доживљавамо и у животу Цркве они су присутни као у први дан.

„Када је Господ ниспослао свога Светога Духа, појавили су се огњени језици који су сишли на Свете апостоле и укријепили их. Ту се испунило Христово пророштво, Христово обећање, јер је Он рекао својим Светим ученицима да се не разилазе никуд из града Јерусалима, нити да иду на проповјед Јеванђеља Његовога, докле се не обуку у силу са висине. Управо тај моменат је био оно што је Господ Исус Христос обећао – послао је свога Светога Духа, испунио душе и срца и вољу и мисли Светих апостола Божијом свјетлошћу, Божијом силом и енергијом, Божијом мудрошћу, истином, љубављу и добротом и опуномоћио их да проповједају Његово Свето јеванђеље“, бесједио је Митрополит, додавши да су се од тада Свети апостоли, као изабрани сасуди Светога Духа, разишли од Јерусалима по цијелом тада насељеном и нама познатом свијету и неустрашиво проповједали Јеванђеље.

Подсјетио је Владика да су апостоли имали људске слабости, као и свако од нас, па су се, иако су слушали пуне три године проповијед Јеванђеља из уста Христових и с Њиме боравили, када је дошао час искушења на Велики петак, сви поколебали осим Светога апостола Јована Богослова:

„И разбјежали су се као кукавице, као што је говорио наш Владика Данило (Крстић), али то је било не по њиховом слободном избору, него по људској слабости. И видимо како је Господ на овај свети дан своје Свете апостоле охрабрио, испунивши их силом својих дарова. Испунивши и своје обећање на њима, дао им пуномоћство Духа Светога и силу и храброст и мудрост, да могу да проповедају Јеванђеље и да се више ничега не боје, нити власти овога свијета, нити царева земаљских, нити било какве силе земаљске и поднебеске. Да се не боје ни бура, ни стихија, ни смрти, него да иду путем Христовим, да проповедају Његово Јеванђеље и Његово вјечно Царство.“

Даље је објаснио да из ових догађаја видимо да је човјек сам по себи веома слаб, непоуздан и несигуран, испуњен страхова и траума, свега онога чега може да се застиди у сваком моменту. Али кад га осијени благодат Светога Духа, ако човјек вјерује и иде путем Христовим, како је нагласио Aрхиепископ цетињски, Господ ће снисходити Његовим слабостима и укријепиће га и оспособити да увијек буде прави човјек, да иде напријед и да свједочи своју православну вјеру и у данима када је све добро и лијепо, али и у данима када су буре, искушења и саблазни. Такви људи, који су испуњени вјером, који се уздају у Бога увијек ће имати Божију помоћ и оправдаће и своју вјеру и своје обећање, и свој завјет Богу испунити.

„Тако, драга браћо и сестре, да се охрабримо у ове свете дане, а увијек када долазимо на свете службе Божје благодат Пресветога Духа силази на нас и на предложене дарове, које Господу Исусу Христу приносимо. И Господа нас храни својом љубављу и својим животом и својим Небеским хљебом кроз Свете тајне и даје нам своју мудрост и снагу, силу и свјетлост, да идемо путем Божијим, путем Светих апостола“, казао је Владика.

Подсјетивши да је њихов спомен остао кроз вјекове и да све више свијетли, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је нагласио да је Господ укријепио и Светога оца нашега Василија Острошкога Чудотворца као новог свога апостола и послао нам га у најтежа времена, али и кроз сва времена од тада до данас, јер ниједно није било лако.

„И ова данашња времена нијесу нимало лака, али имамо нашу свету вјеру, наше светиње, имамо толико предање, имамо као заступника и покровитеља Светога оца нашега Василија Острошкога, коме увијек приступамо са вјером, надом и љубављу. Да нас Господ молитвама Светих апостола и Светога Василија Острошкога и сви Светих укријепи да идемо путем Божијим у све дане живота нашега, да посвједочимо нашу свету вјеру, исповједајући Пресвету и Живоносну Тројицу, Оца и Сина и Светога Духа и сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин“, поручио је на крају Његово високопреосвештенство Aрхиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Острошка света обитељ на празник Силаска Светог Духа на апостоле ове године обиљежава значајне јубилеје: 200 година од освећења Цркве Свете Тројице у Доњем Острогу, 100 година од освећења комплекса Горњег манастира у његовом садашњем изгледу и 20 година од успостављања Цркве Светог новомученика Станка.


Извор: Митрополија црногорско-приморска