Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион у Зубином потоку: Прави живот је тамо где је права љубав


Преосвећени викарни Епископ новобрдски г. Иларион је данас 25. јуна 2024. године, на трећи дан празника Силаска Светога Духа на Апостоле, свету Литургију служио поводом славе храма Свете Тројице у Зубином потоку. 


Звучни запис беседе


У беседи по читању светог Јеванђеља, Владика је подсетио да Бог никада не чини насиље, а да је прави живот тамо где је права љубав, које без вере нема. Али, "благодат Божија недостатке исцељује и држи нас на окупу" каже Владика, а "Сам Бог нас учи како треба да се односимо према човеку, а човек нас учи како треба да се односимо према Богу". Треба Бога да препознамо у свом односу према ближњем, а ако је права љубав у питању, увек је Господ ту присутан.

Говорећи о 10 нових заповести које је Господ Христос произнео на Гори блаженстава, Владика Иларион је указао да је "почетак мудрости и покајања да се буде сиромашан духом". "Сваки човек је ризница Светога Духа, па и онај најгори" наставио је Владика и додао да сваки човек "има суштинску потребу за другим", јер човек који то нема, "суштински нема потребу ни за Богом".

Преосвећеном Епископу Илариону саслуживали су протојереј-ставрофор Радич Радичевић, свештеник АЕМ у мировини, затим јерођакон Христофор из манастира Драганац и свештеници архијерејског намесништва митровичког, уз молитвено учешће о. Јустина настојатеља манастира Драганац и преподобног монаштва Епархије рашко-призренске СПЦ.

После свете Литургије обављен је и литијски ход кроз Зубин поток, а славски колач је преломљен испред светог храма, по завршетку литије.


Извор: Радио Слово љубве