Type Here to Get Search Results !

Духовска литија улицама Ваљева


Градоначелник Лазар Гојковић: Радујем се новим заједничким успесима и напретку нашег Ваљева

Обележавање Других Тројица, славе града Ваљева, заокружено је литијом, која је од Храма Васкрсења Христовог прошла улицама Синђелићевом, Карађорђевом и Војводе Мишића до Покровске цркве. Након вечерњег богослужења, литија је формирана испред Саборног храма, а предводио ју је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије са свештенослужитељима из Ваљева. Уз мноштво верника, у литији су корачали градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, припадници Војске Србије и Полицијске управе, чланови фолклорних друштава… Крај споменика Проти Матеји Ненадовићу је одслужен помен устаницима и свим борцима за слободу овог краја. У порти Храма Покрова Пресвете Богородице урезан је литијски запис. Обраћајући се окупљенима, Владика Исихије је подсетио на смисао данашњег празника- прослављање Духа Светог, Који нас обнавља и чини да добра дела која чинимо не остану ограничена, не остану само људска, већ да преносимо благодат Божју на оне према којима их чинимо.

Неупоредиво је више кад добра дела чинимо у славу Бога и у Духу Светом. Зато, ми у овом граду, огромна већина, верујући у Господа и живећи да бисмо угодили Њему, молимо се Богу да Духа Светог не одузима од нас и да нас обнавља у сваком дану нашег живота. Зато, наш град може са правом да се назове хришћанским градом и градом на коме почива Дух Свети. Желео бих да заиста у својим животима будемо тога свесни и сва добра дела чинимо у славу Божју и да једни другима изражавамо љубав Христову и напредујемо сви заједно, јер само заједно можемо да уђемо у радост Христову- рекао је Владика Исихије и честитао славу градоначелнику Лазару Гојковићу и свима сабранима, који се труде у животу заједнице.

Славу Града Ваљева дочекујемо у добром расположењу и радости, захвални за све добро што нам се десило између две славе, део је честитке градоначелника Лазара Гојковића.

Најзахвалнији смо што живимо у миру и здрављу, јер нас је блиска прошлост научила да су то најзначајније ствари у животу сваког појединца, али и града и државе. Захвални смо на свему што смо заједничким снагама урадили да наш град буде још бољи, богатији и развијенији. Божја воља је бити градоначелник овог лепог града. Захвалан сам на томе и радујем се новим заједничким успесима и напретку нашег Ваљева- поручио је градоначелник, пожелевши суграђанима да славу прославе у миру и радости. 

Прославање градске славе заокружено је културно- уметничким програмом у порти најстаријег градског храма, у оквиру ког је наступила млада музичка уметница Мила Павловић са етно- групом.


Извор: Епархија ваљевска