Type Here to Get Search Results !

Дијалог између римокатолика и православних у Барију, у Италији


После успешно завршене пленарне седнице у Александрији 2023. године, Координациони одбор Заједничке међународне комисије за богословски дијалог Римокатоличке и Православне цркве заседао је од 3. до 7. јуна 2024. године у Културном центру Оази Санта Марија Римокатоличке надбискупије Бари-Битонто.


Састанком су сапредседавали кардинал Курт Кох, председник Папског савета за неговање јединства хришћана, и митрополит писидијски Јов (Цариградска патријаршија). Чланове Одбора љубазно  је угостио надбискуп Ђузепе Сатријано  Бари-Битонта.

У Саопштењу се наводи:

„После успешно завршене пленарне седнице у Александрији 2023. године, Координациони одбор Заједничке међународне комисије за богословски дијалог Римокатоличке цркве и Православне цркве, под сапредседавањем кардинала Курта Коха, префекта Дикастерија за неговање хришћанског јединства, и митрополит писидијски Јов, Васељенска цариградска патријаршија, заседао је од 3. до 7. јуна 2024. у Духовном центру Оази Санта Марија Надбискупије Бари-Битонто. Чланове Одборуа је братски угостио надбискуп Ђузепее Сатријано Бари-Битонта.

У уторак, 4. јуна, римокатолици су служили евхаристију у катедрали у Барију у присуству православних и других хришћана. После богослужења ручак је великодушно приредио Њ.Е. надбискуп Ђузепе Сатријано. Православни верници су у четвртак, 6. јуна, одслужили Литургију над моштима Светог Николаја у ​​крипти базилике Светог Николаја у ​​Барију у присуству римокатолика и других верника. После богослужења доручак су приредили оци доминиканци.

Чланови Одбора су осећали надахнуће у чињеници што су се састали у истом историјском месту у којем је усаглашен документ Дијалога из Барија 1987. године. Координациони одбор је разматрао нацрт текста под насловом „Ка јединству у вери: богословска и канонска питања“, који је резимирао досадашња достигнућа Дијалога и навео неколико питања која треба решавати између римокатолика и православних. Одбор је почео нарочито да проучава историјска и богословска питања везана за Филиокве и папску непогрешивост. У том циљу основана су два пододбора, а сваки је имао задатак да изради нацрт текста на једну од ових тема.

Одлучено је да се, када буду готови ови нацрти докумената, Координациони одбор састане, надамо се следеће године у време и у месту које ће бити одређено, како би се они подробно разматрали.

Чланови Одбора се радују предстојећем обележавању  2025. године 1700- годишњице Првог васељенског сабора одржаног у Никеји 325. године и моле се да овај догађај буде надахнуће на путу ка поновном успостављању пуног заједништва.“


За наш портал превод са енгелског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com