Type Here to Get Search Results !

Попразнично сабрање у Горњем Милановцу


У понедељак, 24. јуна 2024. године, на Духовски понедељак, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит жички Г. Јустин, кога је дочекало мноштво верног народа на челу са братијом храма.


Саслуживали су: архијерејски намесник таковски протојереј Драган Ђорем, старешина храма протојереј – ставрофор Миодраг Анђелић, протојереј – ставрофор Милутин Стевановић, протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић, протојереј Милан Мионић,  протонамесник Здравко Николић, ђакони Стефан Симић и Миладин Милуновић. Чтецирали су: ипођакон Дејан Камиџорац, Бојан Милошевић, вероучитељ Милорад М. Васиљевић и Димитрије Ђорем.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Митрополит Јустин је беседио о значају данашњег празника. Истакао је важност доласка Господа Исуса Христа у свет: „Он долази да спасава човека који се толико извитоперио да више није личио на човека.“ У наставку своје надахнуте беседе, нагласио је да је данас сишао Дух Свети на апостоле у виду огњених језика. Упоређујући читаву створену природу са човеком, Митрополит је беседио да је човек најузвишенији у творевини и да човекова душа вреди више него читав свет. На крају своје беседе Високопреосвештени је честитао свима славу.

Након Свете Литургије, на позив старешине храма о. Миодрага Анђелића, Митрополит Јустин, свештенство и верни народ приступили су трпези љубави коју је, са великим трудом, припремило братство храма. Током ручка, Митрополиту и верном народу се обратио старешина храма захваливши се на канонској посети и свима који су уприличили храмовну славу. Након послужења, Митрополит Јустин се са благословом опростио од свештенства и верног народа.


Извор: Епархија жичка