Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на слави Радио-Светигоре: Да све што чинимо буде засољено ријечју Божијом


Данас је обиљежено двадесетишест година од оснивања радија Светигора, првог, васељенског хришћанског радија наше цркве а тридесетидвије године од оснивања информативно-издавачке агенције истог назива.


Тим поводом данас, Његово високо преосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, благосиљао је славски колач у присуству свештенства, дјелатника овог медија, вјерног народа и пријатеља „Светигоре“. Он је подсјетио на празник Педесетнице, на који је основан радио Светигора 7. јуна 1998. године а који је у вријеме ратних дешавања на Косову и Метохији био најслушанији радио.

„Ријеч која се чула од Светигоре и писана ријеч упућена преко радио таласа или на други начин, обишла је и облећела цијелу православну васељену. Посебно велику је улогу имала радио Светигора у вријеме бомбардовања наше отаџбине од стране НАТО агресора 1999. године. Тада су сви занијемили и заћутали. Тада је наш народ и војска највише вјеровала ономе што се саопштавало преко радија Светигоре, која је до тада била у прикрајку поред државних медија. Радио Светигора је имала највећу улогу, у том времену- преко два ипо мјесеца, на овом подручју, да наш народ обавјештава и да га храбри и надахњује“, казао је Митрополит.

„И у овим новим временима, када смо се морали борити за наше светиње, вјеру, памћење, прошлост, садашњост и посебно за будућност, када се цијели народ укључио у тај подвиг, радио Светигора, часопис и портал имали су огромне заслуге. Ми бисмо најрадије, када бисмо могли, да све оно што радимо посветимо ријечју Божијом и Јеванђељу Божијем. Да ријеч наших свештеника, који тумаче Свето Јеванђеље и нашу Свету вјеру и дјела Божија, да буде што доминантнија и претежнија, међутим понекад је потребна и нека друга ријеч, посебно из културе и свих слојева људског стваралаштва. Нема никаквог стваралаштва које нешто вриједи ако нема истинске вјере. Тако да све што чинимо, што творимо и говоримо, све треба да буде засољено Јеванђелским словом и ријечју Божијом“- поручио је владика.

Митрополит је казао и да је тешко побројити све оне који су поднијели жртве у оснивање и рад Светигоре: „Наравно онај који је највише заслужан и који је највише жртве поднио за све оно што се догађало у нашој Митрополији тих времена је наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије. Био је духом Божијим надахнут, сасуд Божије љубави и све што је предузео, осмислио и благословио, све је цвјетало, напредовало и све је покретано Духом Божијим и његовим Светим  молитвама. Први који се огласио са радија Светигоре био је један наш Свети, Божији човјек, светопочивши Патријарх Павле. Тиме је дао благослов и на претходни рад и посебно за будући рад цијеле ове издавачко-информативне установе која се разгранала у више праваца. Први који је поднио највише жртве био је отац Радомир Никчевић а онда и пуно свештеника и цивилних лица, хришћана честитих, који су све своје снаге уложили у ову јединствену установу, њен живот и рад па све до нашег оца Далибора и Николе Пејовића“, истакао је Владика Јоаникије.

Директор радија „Светигора“ протојереј-ставрофор Далибор Милаковић казао је да је велики промисао Божији да на празник силаска Светог Духа на апостоле, овај радио почне своју мисију прије 26 година. „Да благодаћу Духа Светога и његовом неизмјерном љубављу проповиједамо милост Божију читавом свијету, како су проповиједали апостоли и његови ученици кроз вјекове,тако проповиједамо и ми својим животом и својим дјелима на земљи. Јер само наша љубав и наша дјела која овдје чинимо, Бог ће на небу препознати“, казао је отац Далибор захваливши се Митрополиту Јоаникију и свима присутнима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска