Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Глас звона носи у себи силу Божју


У Недељу слепог, верни народ парохије у Миличиници молитвено се сабрао у великом броју у Храму Светог великомученика Георгија на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника подгорског јереја Борка Јаковљевића и више свештенослужитеља. Након Литургије, Владика Исихије је осветио ново звоно, које ће од данас позивати на молитву са ове древне подгорске светиње.

Уз Божју помоћ и благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, верници миличинске парохије, на челу са својим парохом јерејем Миланом Станковићем, недавно су отпочели обнову Храма Светог великомученика Георгија, саграђеног далеке 1905. године. Благодарећи добротворима, купљено је звоно чије је освећење у Недељу слепог умножило радост молитвеног сабрања, које је предводио духовни отац овдашњег верног народа Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије. У литургијској проповеди Епископ Исихије је подсетио на значај Васкрсења Господњег, које у Цркви прослављамо ових дана, укључујући се тајанствено у догађаје из живота Спаситеља, Мајке Божје, Његових ученика и свих који су у Њега поверовали. 

Догађај Васкрсења Христовог није нешто што се догодило у тренутку, већ се тиче читаве вечности и када служимо Свету Литургију- укључујемо се на Свету Тајну вечеру, коју је Господ једном заувек одслужио. Имамо толико велику част, радост и изузетност да се и сами удостојавамо, уколико то наша вера и наш живот у Христу дозвољавају, да будемо и сами присутни на Тајној вечери и да будемо причасници тела и крви Христа Господа- објаснио је Владика Исихије чудесну симболику Васкрсења Сина Божјег и њено трајање кроз векове. 

Недеља слепог последња је пред оданије Васкрса, пред Спасовдан, у којој обележавамо исцељење слепорођеног, описано у данашњем јеванђељу (Јн 9, 1- 38), које показује да се читав људски род родио слеп. Господ нас је створио по Свом образу и подобију, савршене и са могућношћу да постанемо као Он. Ми, пак, још у лику првостворених људи Адама и Еве, одлучујемо да не идемо путем уподобљења, већ да служимо себи. У том смислу, сви се рађамо слепи- имамо очи од Господа створене, али не можемо да их користимо, навео је ваљевски архипастир, тумачећи јеванђељски одломак за данашњи дан.

Господ, Који је свемогућ, исцељује слепорођног и даје му да види као сви други. Исцељује се слепи и то не само телесно, већ прогледа и духовно. У разговору са Јудејима и фарисејима видимо како он све мудрије одговара. На крају се показује и мудријим од јеврејских мудраца, који га са презиром терају од себе. Господ му прилази, каже да га је Он исцелио и објављује му се као Месија- Онај Кога сав род Израиљев очекује да спасе свет. Тако и ми, када нас Господ погледа и извуче из мрака наше слепорођености, треба да се потрудимо да у Њему препознамо Спаситеља, Који нам је дао живот, одржава нас у животу Својом љубављу, трпи наше отпадање и прима на Себе последице тог отпадања. Он, Који греха нема, због нашег греха је претрпео смрт и искупио све нас који смо продани греху и ђаволу и дао нам живот вечни- поручио је Владика Исихије, истакавши да тај вечни живот може да буде у блаженству, али и мимо њега, без икакве љубави, живот у паклу. Кад добијемо исцељење, треба да гледамо на живот другим очима, да гледамо на своје ближње, браћу и сестре у Господу, који су гресима можда отпали од Бога. Увек смо, закључио је Владика Исихије, позвани да се покајемо, прогледамо и враћамо се Господу.

По завршетку Литургије, Владика Исихије је благословио сабране, али и све који живе у Миличиници и оближњим селима, те се окупљају у овој светињи на венчањима, крштењима, погребењима… 

Нека вас управо освећено звоно увек призива на молитву и да буде на духовну и телесну заштиту овог краја! Ако верујемо и живимо по својој вери, онда и ствари које се користе у богослужењу имају силу која се пројављује и штити нас. Звоњење звона није обичан глас, обичан физички феномен, већ је благодаћу Божјом глас који носи у себи силу Божју. Кад чујемо црквена звона, треба да станемо, прекрстимо се и са поштовањем слушамо и помолимо се Богу- заокружио је Владика Исихије благосиљање верника Подгорине, за које је данашњи дан посебно важан, будући су управо у њему сабрани прославили прве плодове рада на обнови светиње, коју су подигли њихови благочестиви преци, а коју ће они потомцима предати у новом сјају да се у њој окупљају у љубави према Богу и ближњима. 


Извор: Епархија ваљевска